Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det kinesiska reseförbudet drabbar inte turismen i sydvästra Finland drastiskt – Tallink Silja: Ett tjugotal gruppresor har avbokats

Från 2020
Uppdaterad 28.01.2020 07:45.
Passagerare utanför terminalen i Åbo.
Bildtext Tallink Siljas terminal i Åbo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Coronaviruset har redan påträffats i flera länder, men största antalet smittade finns i Kina där viruset fått sin början.

På grund av virusets snabba spridning har Kina förbjudit alla gruppresor utomlands och inom landet från och med den 27 januari.

Lappland är ett populärt resemål bland kineser under vintern, särskilt i samband med det kinesiska nyåret. Därmed har reseförbudet också drabbat turismföretagarna i norra Finland.

Situationen i Åbo är inte lika dramatisk eftersom sydvästra Finland inte är ett lika populärt resemål bland kineser som Lappland under vintersäsongen.

Lotta Bäck, internationell marknadsföringschef vid Visit Turku förklarar att mängden kinesiska resenärer i Åbo är relativt liten i jämförelse med turister från andra länder som besöker staden.

Lotta Bäck
Bildtext Lotta Bäck vid Visit Turku.
Bild: Visit Turku

Mellan januari och november år 2019 var den totala mängden övernattande kinesiska resenärer i Åbo endast cirka 3800. Bäck förklarar att en stor andel av de kinesiska resenärerna i Åbo är dagsbesökare och åker efter att ha spenderat dagen i Åbo regionen vidare till Stockholm.

Några gruppresor har avbokats

På Tallink Silja har reseförbudet som utfärdats på grund av coronaviruset synts i den mån att cirka ett tjugotal kinesiska gruppresor avbokats fram till februari och början av mars, berättar Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd.

Fem procent av Tallink Siljas kundgrupp består av resenärer från Asien. Ännu färdas en del kineser som privatresenärer, men det är huvudsakligen gruppresorna som är viktiga för bolaget, menar Nöjd.

Också Viking Line har noterat avbokningar i och med det kinesiska reseförbudet, men hur stora passagerarmängder det rör sig kring vet de inte ännu, förklarar Viking Lines informationschef Christa Grönlund. Hon menar ändå att det inte är frågan om stora mängder resenärer.

De flesta besöker Finland under sommarhalvåret

Lotta Bäck på Visit Turku förklarar att en stor andel av de kinesiska grupper som övernattar i Åbo också består av tjänstemän och sakkunniga som kommer till Åbo för att bekanta sig med exempelvis det finska skolsystemet.

Dessutom besöker dessa kinesiska gruppresenärer sydvästra Finland oftast under sommarsäsongen, vilket innebär att reseförbudet endast haft en knapp inverkan på turismen i sydvästra Finland så som situationen är nu. Samma sak gäller de kinesiska kunderna till kryssningsbolagen Tallink Silja och Viking Line.

Kesäinen kukkaniitty.
Bildtext Finland lockar under sommarhalvåret.

- Det är främst under sommaren och hösten som vi har gruppresor från Kina, förhoppningsvis lugnar situationen ner sig till dess, säger Marika Nöjd.

Lotta Bäck påpekar att det viktigaste egentligen är att Kina tagit tag i saken så att viruset inte sprider sig ytterligare, trots att reseförbudet kan medföra en minskning i turismen.

Städrutiner ses över

På Viking Line har man för säkerhets skull vidtagit åtgärder gällande smittorisken.

- Man märker egentligen inte av situationen gällande reseförbudet på något sätt förutom att vi har intensifierat städrutinerna, säger Christa Grönlund.

Grönlund förklarar att under epidemirisker tar Viking Line i bruk särskilda rutiner gällande städningen på båten. Enligt Institutet för välfärd och hälsa (THL) förekommer en ytterst liten risk att sjukdomen ska sprida sig till Finland.

Redaktör: Isabel Nordberg

Diskussion om artikeln