Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Föräldrar dömda för grov misshandel av sitt barn - barnet sov med fastbundna händer, åt på golvet och duschades i kallt vatten

Från 2020
Uppdaterad 28.01.2020 15:24.
Helsingfors hovrätt 14.3.2016
Bild: Tiina Jutila / Yle

Helsingfors hovrätt har dömt föräldrarna till ett barn under skolåldern för grov misshandel. Enligt rätten hade föräldrarna utsatt barnet för fysiskt våld, bland annat genom att binda ihop barnets händer. Barnet hade tvingats att äta och sova med sina händer fasttejpade i varandra antingen på framsidan av kroppen eller bakom ryggen.

Dessutom hade barnet tvingats duscha i kallt vatten, stängts in i kajutan på en båt i ett flertal timmar och tvingats äta från golvet. Föräldrarna hade också försummat vården av en hudsjukdom som barnet lider av.

- På grund av föräldrarnas handlingar har barnet fått utstå smärta, torr hud, eksem och ärrbildning, samt avstannad längdtillväxt och försenad utveckling. Föräldrarna har därför skadat barnets hälsa och utsatt det för misshandel, säger hovrätten i ett utlåtande.

Brotten skedde i Helsingfors och Grankulla under flera månader år 2015. Barnet var då mellan fem och sex år gammalt.

Enligt rätten var misshandeln exceptionellt grym eftersom den var riktad mot ett försvarslöst barn.

- Barnet har på grund av handlingarna fått bestående men och därför anses misshandeln vara grov, skriver hovrätten.

Föräldrarna stod också åtalade för frihetsberövande av barn, men hovrätten beaktade det som en del av den grova misshandeln.

Mamman skar barnet på armen med en sax

Den 29-åriga kvinnan dömdes till ett år och tio månaders villkorligt fängelse. Den 49-åriga mannen fick en månad kortare dom.

Dessutom ska föräldrarna betala sammanlagt 13 000 euro i skadestånd till barnet.

I mammans dom tog man också i beaktande ett fall av misshandel då mamman enligt rätten skurit barnet med en sax, vilket orsakat ett blödande sår.

Kvinnan dömdes till att betala ytterligare 500 euro i skadestånd för incidenten.

Båda föräldrarna förnekade den grova misshandeln. Pappan beskyllde barnskyddet och polisen för att överreagera. Enligt mamman hade handlingarna fallit inom ramarna för vanlig uppfostran och gjorts med barnets bästa i åtanke.

En man som jobbade på båten gjorde anmälan

Tingsrätten hade tidigare förkastat åtalen mot föräldrarna. Enligt tingsrätten hade föräldrarna inte smörjt in barnets hud tillräckligt men det kunde inte ses som en medveten försummelse. Rätten sade också att föräldrarna hade rätt att förhindra att barnet skadar sig själv genom att tejpa hens händer.

Tingsrätten ansåg också att det var godtagbart att stänga in barnet i kajutan till det lugnat ner sig. Enligt rätten var det frågan om normal uppfostran.

Händelserna framkom när en man som jobbade ombord på föräldrarnas båt berättade om händelserna för en bekant journalist, som senare tog kontakt med polisen.

Mannen hade också gjort anmälningar till barnskyddet och polisen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln