Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappersarbetarna i Jakobstad hoppas på avtal – men är beredda att fortsätta strejka

Från 2020
Ordförande för Pappersavdelning 52, Thomas Melarti i Jakobstad
Bildtext Thomas Melarti
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Pappersarbetarna i Jakobstad hoppas på att snart kunna återvända till arbetet. - Men samtidigt är vi beredda att fortsätta strejka, om så krävs, säger Thomas Melarti, ordförande för Pappersförbundets lokalavdelning i Jakobstad.

På tisdag morgon återupptog Skogsindustrin och Pappersförbundet förhandlingarna kring ett kollektivavtal. Lokalavdelningen i Jakobstad har inrättat strejkkontor i Trean, de finska socialdemokraternas hus i Skata.

Och de är beredda att fortsätta strejka.

- Vi väntar naturligtvis på besked. Men andan är god och alla som samlades till strejkmöte i går var eniga om att nu ska vi se det här till slut, säger Melarti.

Melarti säger att man var beredda på att gå i strejk den här gången, det var ganska väntat, och nu är man också redo att fortsätta strejka ett tag.

Inte läge för medling

Innan förhandlingarna mellan Skogsindustrin och Pappersförbundet återupptogs på tisdag morgon sa chefsförhandlare Jyrki Hollmén till Yle att arbetsgivarsidan inte anser att tiden är mogen för ett medlingsbud.

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala hoppades i sin tur att parterna skulle kunna enas under tisdagen.

Melarti säger att Pappersförbundet hela tiden velat få tillstånd ett kollektivavtal och varit villigt att kompromissa.

- Det är arbetsgivarsidan som är negativ till ett avtal, det är inte oss det hänger på, utan på Hollmén och hans förhandlare, säger Melarti.

Melarti säger att det är otänkbart för pappersarbetarna att gå med på alla arbetsgivarens krav.

- De har förskräckliga krav som de vill få igenom, och vi inte kan gå med på dessa, säger Melarti.

UPM-Kymmenes fabriker i Jakobstad.
Bildtext UPM-Kymmenes fabriker i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Att gå med på alla krav från arbetsgivarhåll skulle på årsbasis innebära en lönesänkning på mellan tjugo och trettio procent säger Melarti.

Förslaget går ut på lägre ersättningar för arbete under midsommar och jul och övriga helger säger Melarti.

- Men visst tycker jag att man behöver lite extra ersättning när man går på jobb lördag natt eller söndag kväll när andra njuter av sin ledighet.

Ingen nytta av konkurrensavtalet

En tivstefråga är också den extra arbetstid som konkurrensavtalet medfört. Melarti säger att den extra arbetstiden inte varit till någon nytta i pappersbranschen.

- Maskinerna går 24/7, så det går inte att plocka in extra arbetstimmar. Det påverkar inte produktionen, den är lika stor oberoende av om vi har ett konkurrensavtal, säger Melarti.

Melarti säger att den extra arbetstiden lett till att personal kommit på jobb för talkoarbete. Men man har inte exempelvis utnyttjat timmarna för skolning eller utbildning.

- Vi har inte haft någon nytta av de här timmarna. Vi var med i talkoarbete i tre år, nu räcker det för den här gången. Blir det sämre tider så får vi återkomma till den frågan.

Melarti säger att pappersarbetarna inte kan göra så mycket annat än att vänta på att förhandlingarna i Helsingfors fortskrider.

- Vi hoppas alla att man får till stånd ett avtal så att vi kan sluta strejka och gå på jobb, säger Melarti.