Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Wahlström är beredd att skada sin motståndare för att vinna titelmatchen – veteranen möter en ung brittiska: "Hon är 23 år... jag har boxats i 23 år"

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 12:57.
Eva Wahlström ler mot kameran
Bildtext Eva Wahlström har inga planer på att lämna WBC-bältet i Sheffield
Bild: Lehtikuva

Om det krävs att jag skadar henne för att vinna så gör jag det, säger Eva Wahlström utan att blinka. 23-åriga Terri Harper kommer inte att bjuda på en lätt match – allt tyder på en oerhört jämn och hård kamp om VM-titeln.

Skrattet – Eva Wahlströms varumärke – bubblar ur henne gång på gång då hon möter den samlade pressen. Det är knappa två veckor kvar till att hon för sjätte gången ska försvara sitt WBC-titelbälte i superfjädervikt.

Den 8 februari blir det äntligen av. Eva Wahlström ser fram emot matchen där det inte kommer att finnas rum för den empatiska Eva. Motståndaren Terri Harper är en tuff och hård boxare som hittills inte har förlorat en enda match.

Eva Wahlström är i form och hon är otroligt taggad. Harper är också världsmästare, men för det mindre IBO-förbundet. Vinnaren kan ta med sig båda bältena hem.

Terri Harper visar sina muskler
Bildtext 23-åriga Terri Harper kan bli damboxningens nya stora stjärna.
Bild: /All Over Press

Terri Harper började boxas när hon var tio och uppges vara oerhört begåvad. Många ser henne som den naturliga arvtagaren till Katie Taylor.

– Hon har ett hårt slag, säger Wahlström. Hon har fem knockar på nio matcher, det är mycket.

"Får boxas på hemmaplan

Harper – född och uppvuxen i Denaby – får dessutom gå matchen på hemmaplan, i Sheffield. Arenan är hockeylaget Sheffield Steelers hemmahall, med en kapacitet på omkring 14 000 åskådare.

Erfarna Eva Wahlström låter sig inte skrämmas.

– Jag är som bäst när jag måste klara av något som känns ganska svårt, säger 39-åringen.

– Att möta Harper på bortaplan betyder också att två av fyra domare är från Storbritannien, så det gör det ännu svårare och det tänder mig.

Erfarenhet väger tungt

Den 39-åriga Eva Wahlströms saldo är 22 segrar, en förlust och två oavgjorda resultat under sin proffskarriär. Hon har haft VM-bältet sedan april 2015.

– Hon är 23 år... jag har boxats i 23 år, så visst blir det intressant, säger Wahlström med ett skratt.

Och det är just erfarenheten, konsten att snabbt byta taktik, som kommer att bli Wahlströms trumfkort i matchen.

– Hon är längre än jag, har längre armar. Men när jag jämför oss har jag svårt att hitta något hon är bättre än jag på, konstaterar Wahlström efter att ha funderat en stund på frågan om motståndarens styrkor.

Norsk-spansk sparrare

Under de senaste veckorna har Katharina Thanderz varit en bekant gäst i träningslokalen i Sockenbacka. Norskfödda Thanderz har sparrat Wahlström inför titelmatchen.

De två har lärt känna varandra via sociala medier och när Thanderz fick chansen att komma till Finland så tog hon den. Samarbetet har fungerat utmärkt och bägge boxare har haft nytta av tiden tillsammans.

– Hon tränar väldigt hårt och då måste jag också göra det, säger Wahlström och skrattar.

Katharina Thanderz och Eva Wahlström spexar med en boxningssäck
Bildtext Katharina Thanderz har tränat med Wahlström de senaste veckorna.
Bild: Lehtikuva

Thanderz tror på seger för Wahlström.

– När vi är så här nära matchen är hon väldigt snabb och explosiv, så visst är hon redo för att möta Harper.

Men någon lätt match kommer det inte att bli. Till sina bröder gav Eva Wahlström rådet att satsa pengar på att matchen slutar oavgjort.

– Jag räknar med att jag kommer att vara bättre än hon, men vi är på hennes hemmaplan. Därför tror jag att det kommer att sluta ganska jämnt.

Diskussion om artikeln