Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kone har lagt ett icke-bindande bud på konkurrenten Thyssenkrupps hissverksamhet

Från 2020
Uppdaterad 28.01.2020 19:46.
Kones flagga utanför byggnad
Bildtext Om affären blir av är det en av de största genom tiderna i Finland.
Bild: EPA/Seppo Sirkka

Hisstillverkaren Kone har lagt ett bud på Thyssenkrupps hissverksamhet. Bolaget bekräftar uppgiften efter att nyhetssajten Bloomberg rapporterade om ett bud, med hänvisning till anonyma källor.

Kone uppger att bolaget vill klargöra vad som försiggår. Spekulationerna gick heta på tisdag efter nyheten från Bloomberg, och Helsingforsbörsen stoppade handeln med Kones aktier tills bolaget delgett information om eventuella bolagsomställningar.

Tidigare på tisdagen uppgav Kones vd Henrik Ehrnrooth att Kone är intresserad av en affär med Thyssenkrupp, men avböjde att kommentera om man hade lagt ett bud eller inte.

Bloomberg rapporterade på tisdag kväll med hänvisning till välunderrättade källor att Kone lagt ett högsta bud för Thyssenkrupps hissverksamhet.

Strax därefter uppgav Kone i ett pressmeddelande att bolaget lagt ett icke-bindande bud på Thyssenkrupps hissverksamhet, och att budet ligger rätt så nära uppskattningarna som figurerat i medierna.

Enligt Bloombergs källor ska Kone tillsammans med CVC Capital Partners ha bjudit kring 17 miljarder euro.

Kone skriver i pressmeddelandet att det icke-bindande budet baserar sig på en rad förutsättningar i Thyssenkrupps hissverksamhet, och att villkoren i ett eventuellt bindande bud kan avvika från det nu aktuella icke-bindande budet.

Kone delgav sitt delårs- och fjolårsresultat på tisdag. Både omsättningen och vinsten ökade, men marknaden hade väntat sig ett ännu bättre resultat.

Värdet på Kones aktie sjönk över två procent vid middag, men efter nyheten från Bloomberg hade värdet stigit med över fem procent sett till förmiddagens värde.

Uppdaterad 28.1.2020 19:45: uppdaterad med bekräftelse från Kone.

Diskussion om artikeln