Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kinesisk resenär med misstänkt coronasmitta sattes i karantän i Lappland - provresultaten kommer i eftermiddag

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 14:37.
Entrén till centralsjukhuset i Rovaniemi. Utanför står två ambulanser. Det ligger snö på marken.
Bildtext Resenären sökte sig till hälsocentralen i Ivalo på grund av influensasymptom och har nu satts i karantän i centralsjukhuset i Rovaniemi.
Bild: Jyri Tynkkynen / Yle

En sjuk kinesisk turist har isolerats på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi på grund av misstankar om coronavirus.

Personen är hemma från Wuhan-området som denne lämnade för fem dagar sedan. Resenären sökte sig till hälsocentralen i Ivalo på grund av influensasymptom, och har nu satts i karantän på centralsjukhuset i Rovaniemi.

Enligt infektionsöverläkaren vid sjukhuset Markku Broas uppfyller den sjuka resenären de tre kriterierna för att man ska ta till skyddsåtgärder: personen kommer från det aktuella infektionsområdet, har feber och symptom i luftvägarna.

Provresultat i eftermiddag

Den kinesiska resenären mår fortfarande relativt bra, säger Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, till nyhetsbyrån STT. Än så länge är det oklart vilken rutt personen rest, eller om denne tillhörde en turistgrupp. Det här utreds ifall det visar sig att fallet faktiskt handlar om coronavirus.

Senast vid sextiden i kväll klarnar det om mannen bär på coronavirussmittan. De första proverna har skickats till Institutet för hälsa och välfärd THL i Helsingfors med morgonflyget från Rovaniemi.

Det är Huslab som ska undersöka proverna, och efter det berättar THL om det är frågan om en coronavirussmitta eller inte.

Broas: Sjukhuset är redo

Förra veckan uppdagades två misstänkta fall av coronavirus hos kinesiska turister i Ivalo, men då var det falskt alarm.

Markku Broas vill inte gå in på hur sannolikt det är att den kinesiska resenären som nu är isolerad faktiskt bär på smittan.

- Symtombilden för det och influensa är mycket lika, säger han.

Om mannen har coronavirus är sjukhuset redo.

- Om en ny typs infektion bekräftas så försöker vi kontakta dem som utsatts och ifall de har symptom skickas de på undersökningar och isoleras, säger Broas.

Över hundra människor har redan dött i det nya coronaviruset i Kina. I Finland har ännu inga fall bekräftats.

THL meddelade i dag att de inte längre kommer att informera om enskilda misstänkta coronavirusfall, utan endast om bekräftade smittor.

Iltalehti var först ute med nyheten om den nya misstänkta coronavirussmittan.