Ett år sedan Kieppimuseet brann i Karleby – dröjer till 2021 innan återuppbyggnadsarbetet är klart
Det naturhistoriska museet Kieppi i Karleby fick stora skador i en brand för ett år sedan. På grund av att byggnaden är skyddad dröjer återuppbyggnaden. Museets samlingar klarade sig bra i branden, men restaurering och granskning pågår ännu.
Tidigt på morgonen för ett år sedan väcktes museipedagogen Mari Mäenpää i Karleby av ett telefonsamtal. Då fick hon höra att hennes arbetsplats, det naturhistoriska museet Kieppi, stod i lågor.
– Jag tänkte att jag så snabbt som möjligt måste komma dit på plats och rädda så mycket som möjligt av samlingarna.
Räddningsverket hade fått larm om branden klockan tre natten på natten via automatlarm. Men då hade branden, som fick sin start vid ett elskåp, redan hunnit sprida sig i den gamla stockbyggnaden.
När Mäenpää anlände till museet var museiassistenten Merja Passoja redan på plats och hade i samarbete med räddningsverket kunnat rädda Armas Järveläs samling på över 21 000 fjärilar och Veikko Salkios arkiv.
Men arbetet var inte över och Mäenpää berättar att de hela tiden tänkte på vad som var viktigast att rädda till näst.
– Till en början kunde också vi gå in i byggnaden, men snart var byggnaden så fylld med rök att bara rökdykare kunde gå in och rädda de samlingar vi bad om.
Restaureringen ett långsamt arbete
Den gamla delen av museet, en 200 år gammal stockbyggnad fick stora skador i branden, men muséets samlingar hann föras i säkerhet även om en del skadades.
Museets nyare delar eldhärjades inte, men fick en del rökskador och släckningsvatten på golvet.
Förutom fjärilssamlingen klarade sig också de flesta fågelägg och fåglar bra, medan samlingarna av däggdjur och horn fick mer skador.
Granskningen och restaureringen av samlingarna pågår ännu och en helhetsbild av hur samlingarna klarade sig kan Mäenpää ännu inte ge.
– Det är ett långsamt och noggrant arbete. Samlingsobjekten är ofta sköra och man måste hantera dem försiktig och till exempel tänka efter vilka medel man kan använda för att rengöra dem, säger Mäenpää.
Renoveringen av den skyddade byggnaden tar tid
Även återuppbyggnaden av museibyggnaden tar sin tid. Tanken var att byggnaden skulle vara klar för användning till Karlebys 400-års jubileum, det vill säga i år, men arbetet beräknas nu vara klart först till hösten 2021.
Det här eftersom byggnaden är skyddad och har ett kulturhistoriskt värde, vilket betyder att det krävs många lov för att få restaurera den.
Till sommaren borde restaureringsplanerna vara färdiga och därefter kan själva arbetet komma igång till hösten. Det är ännu oklart vad det kommer att kosta.
Försäkringsbolaget ersätter grundrenoveringskostnaderna och upp till 400 000 euro för utställningsföremål.
Artikeln är baserad på artiklar och intervjuer gjorda av Yle Kokkola.