Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mumin, Shakespeare och Oravaisskurkar på Wasa Teater nästa år

Från 2020
En man och en kvinna på en presskonferens
Bildtext Erik Kiviniemi och Åsa Salvesen.
Bild: Yle/Roger Källman

Mycket nyskrivet blir det under spelåret 2020-2021 på Wasa Teater, men också en rejäl klassiker i form av Hamlet. Mumins 75-års jubileum syns också i repertoaren och den tidigare teaterchefen Erik Kiviniemi återvänder för en egen pjäs.

På onsdagen presenterade Wasa Teater sitt nästa spelår. Många av nästa års pjäser ställer frågor kring vad som är sant och falskt, berättar teaterchefen Åsa Salvesen.

– Gamla strukturer håller på att förändras i snabb takt och vi ställs inför information, som vi har tillgång till nonstop via våra telefoner, men vad gör vi med den informationen, frågar sig Salvesen.

Salvesen säger att det därför gäller att fortsätta ställa frågor och att svänga och vrida på allting, något som teatern ämnar göra i deras två storsatsningar, den nyskrivna kontorskomedin Ayn och klassikern Hamlet.

– Hamlet måste minsann ställa sig många frågor om vad är det som sker på slottet, för allt står inte rätt till där.

Hamlet regisseras av Ulrika Bengts och enligt Salvesen kommer uppsättningen att bli en blandning mellan gammalt och modernt.

Ayn – en katastrofal kontorskomedi är en nyskriven pjäs av Andreas Westerberg som också är regissör. Den handlar om gruvdrift i rymden, men rör sig mycket i kontorsmiljö och de dråpligheter som kan uppstå där.

En ung kvinna och en ung man står vid ett bord.
Bildtext Agneta Lindroos och Andreas Westerberg är två av nästa spelårs regissörer.
Bild: Yle/Roger Källman

Dockteater och skrönor från Oravais

I år fyller Mumin 75 år och det är något som också kommer synas på Wasa Teater.

Bland annat blir det en dockföreställning av Det osynliga barnet för barn i dagisåldern, med Susanne Marins som berättare och så blir det ett gästspel som fokuserar på Tove Jansson som visdiktare.

Emma Klingenberg ger en konsert med både nyskrivna och gamla vistexter av Jansson.

Och så återvänder Wasa Teaters tidigare teaterchef, Erik Kiviniemi. Den här gången för att stå på scen för att göra en egenskriven monolog om Bladis pojkan och skrönor kring dem.

– De är legendariska skurkar från Oravais, lite av Robin Hood-figurer för de gjorde mycket bra också, säger Kiviniemi.

Det bjuds också på en monolog skriven av Anna Simberg. En riktig kvinna är en sorglös och tragikomisk berättelse om gamla könsroller som är på väg att säcka ihop.

Och slutligen blir det en familjeföreställning baserad på den prisbelönta barnboken Nelson Tigertass, som regisseras av Agneta Lindroos.

Spelåret 2020-2021 på Wasa Teater

Det osynliga barnet
Premiär 5.9.2020

Ayn – en katastrofal kontorskomedi
Premiär 12.9.2020

Bladis pojkan
Premiär 2.10.2020

Tove Jansson-visdiktaren
Gästspel 16-17.10.2020

Hamlet
Premiär 14.11.2020

En riktig kvinna
Premiär 15.1.2021

Nelson Tigertass
Premiär 13.3.2021

Diskussion om artikeln