Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invånarna i Åbo besökte flitigt stadens bibliotek ifjol - det ordnades också mycket program för unga

Från 2020
Åbo huvudbibliotek.
Bildtext Många böcker på biblioteken blev lästa ifjol av Åboborna.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Åboborna använder sig flitigt av stadens mångsidiga kultur-, motions- och ungdomstjänster. Det visar statistik på antalet besök och besökare från år 2019.

Åbo stadsbibliotek fick cirka två miljoner besök under 2019, och lånen uppgick till drygt tre miljoner. Besöken till huvudbiblioteket ökade med 5,5 procent och till närbiblioteken med hela 12,6 procent jämfört med året innan. Under fjolåret arbetade stadsbiblioteket särskilt med att främja läskunnighet och förebygga marginalisering. Det här framkommer i ett pressmeddelande från Åbo stads fritidssektor.

Dessutom har cirka 406 000 personer besökt stadens museer och Brinkala Galleri. Antalet besök till badinrättningarna uppgick till 825 400, medan övriga statistikförda besök på motionsplatser uppgick till 837 590. Också filharmoniska orkesterns konserter samlade många åhörare: 55 000 personer.

– Vi arbetar målmedvetet för att främja invånarnas välfärd och aktiva livsstil och vi erbjuder även upplevelser för turister. Vi utvecklar även i framtiden lättillgängliga, intressanta och trivsamma tjänster genom samarbete och deltagande, berättar Minna Sartes, som är chef för Åbo stads fritidssektor i pressmeddelandet.

Ungdomsgården Vimma i Åbo
Bildtext Ungdomsverkstaden Vimma var ifjol en viktig mötespunkt för ungdomar i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Mycket program för unga

Också evenemangen riktade till barn och ungdomar var populära. 54 olika evenemang ordnades för dem, vilket är rekord för 2000-talet. Årets höjdpunkt var storproduktionen Open Orchestra, som riktade sig till elevgrupper.

De ungas konst- och aktivitetshus Vimma hade sammanlagt cirka 62 000 besök, och är fortsatt mycket populär bland ungdomar. Särskilt konstverkstäderna har ständigt köer.

14 regionala ungdomslokaler fungerade som viktiga vardagsrum för unga. Till exempel den största ungdomslokalen i Runosbacken i Åbo hade ifjol cirka 53 000 besök, Jyrkkälä 33 000 besök och ungdomslokalen i Kråkkärret 22 000 besök.

Diskussion om artikeln