Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är barettmannen den ena brodern? Snart faller en unik IS-dom i Finland - tvillingar misstänks ha deltagit i en massaker

Från 2020
Uppdaterad 02.02.2020 15:57.
Islamska statens massaker i Camp Speicher 2014
Bildtext Massakern i Camp Speicher spelades in i propagandasyfte
Bild: Handout

Om några veckor faller domen i den utdragna rättegången kring de två irakiska tvillingarna som misstänks ha deltagit i en IS-massaker i Irak 2014.

För två och ett halvt år sedan friade tingsrätten i Birkaland tvillingarna i brist på bevis. Domen överklagades och efter en lång rättegång i Åbo hovrätt faller domen den 28 februari. Under tiden har tvillingarna varit på fri fot.

Åklagaren yrkar på livstidsstraff

Åklagaren yrkar på livstidsstraff eller alternativt 12 års fängelse för tvillingarna, beroende på vilken deras andel i massakern var.

Tvillingarna är bland annat misstänkta för mord i terroristiskt syfte och en rad andra brott.

Massakern skedde i Tikrit i Irak år 2014 då långt över 1 000 obeväpnade fångar avrättades. En i taget av otaliga IS-krigare. Avrättningen har fått namnet Camp Speicher-massakern (Camp Speicher var tidigare en amerikansk flygbas i Irak).

Massakern varade i många dagar och spelades delvis in med videokamera för att användas av IS i propagandasyfte.

Är barettmannen den ena brodern?

Islamska statens massaker i Camp Speicher 2014
Bildtext Är barettmannen den ena brodern?
Bild: Handout

Bröderna misstänks för att på ett eller annat sätt ha deltagit i massakern. Någondera tvillingen misstänks också för att själv ha skjutit ihjäl människor.

På ett videoklipp syns en man iklädd röd barett avfyra skott på nära håll mot liggande människor. Det kan röra sig om en av bröderna.

Ett problem som försvårat rättegången är att bröderna är så gott som identiska till utseendet. Det har därför varit svårt att avgöra vilkendera brodern det är som möjligen syns på bilden.

FN:s hjälp avgörande för rättegången

Avgörande för att Åbo hovrätt lyckades komma fram till en slutplädering i december och en dom nu om några veckor är bistånd från FN-organisationen Unitad (United Nations Investigative Team).

Unitad har grundats uttryckligen för att rättegångar mot IS-misstänkta ska kunna hållas och dess mandat förlängdes nyligen till hösten 2020.

Unitad ser till att bevis kan samlas in och vittnen höras. Utan dess hjälp hade rättegången i hovrätten svårligen kunnat slutföras, säger statsåklagare Tom Laitinen till Svenska Yle. Han har hand om fallet vid Riksåklagarämbetet.

Turun hovioikeus
Bildtext Rättegången i Åbo hovrätt har varit utdragen
Bild: Petra Ristola / Yle

Tvillingarna kom med migrantvågen 2015

De irakiska tvillingarna kom till Finland i samband med den stora flyktingvågen 2015 - ett år efter Camp Speicher-massakern. De var då 23 år gamla.

De finländska myndigheterna fick kännedom om de inspelade propagandafilmerna och att bröderna eventuellt figurerade i dem.

Misstankarna ledde till rättegång i tingsrätten i Birkaland, som alltså frikände tvillingarna i brist på bevis.

Irakier friades från mordmisstankar
Bildtext Bröderna frikändes i tingsrätten i Birkaland 2017
Bild: Yle

Då existerade inte Unitad ännu, och det var svårt särskilt för försvaret att få tag på vittnen i Irak som gick med på att vittna.

Med Unitads hjälp har vittnena nu kunnat höras på organisationens huvudkontor i Bagdad.

Åklagarsidan hade enligt statsåklagaren inga problem med att få fram vittnen.

Domen viktig och en av de första mot misstänkta IS-krigare i väst

Statsåklagare Tom Laitinen betecknar den kommande domen som mycket viktig eftersom det här veterligen är en av de första IS-rättegångarna utanför Mellanöstern, och Unitads medverkan kan statuera exempel för kommande IS-rättegångar mot utländska krigare.

Frågan är synnerligen aktuell i och med att IS kalifat kollapsat och det sitter tidigare IS-medlemmar i läger i Syrien och Irak, bland andra finländare.

Tidigare den här veckan fick frågan ny aktualitet då kurdområdets utrikesminister Abdulkarim Omar besökte Finland. Frågan om var rättegångar mot utländska IS-krigare var på agendan i diskussionerna.

Diskussion om artikeln