Bonden som varvar traktorn med Supercells kodarskola - Heikki Huhtanen vill förbättra världen med en digitaliserad landsbygd

Jordbrukaren Heikki Huhtanen från Loimaa studerar kodning i skolan Hive Helsinki. 34-åringen vill kombinera jordbruk och kodning och bygga en bättre värld.
Huhtanen är jordbrukare i femtonde generation på gården som tillhört släkten sedan år 1605. Tillsammans med sin bror odlar Huhtanen spannmål och oljeväxter.
- Som ung kille var en karriär som landsbygdsföretagare ingen självklarhet, säger Huhtanen.
Huhtanen hann med mycket innan han återvände till åkrarna.
Den tidigare arbetsplatsen var en skivaffär i Åbo och Heikki Huhtanen har studerat till kulturproducent. Men landsbygden började locka. Ett snabbt beslut förde honom till skolbänken som vuxenstuderande och gjorde honom till jordbrukare 2012.
- Valet gav mig egentligen en hel del möjligheter att göra allt möjligt, funderar Huhtanen nu intill åkerkanten.
Som till exempel att lära sig att koda.
Skruva isär och ihop en borrmaskin
Det var företaget Supercells Ilkka Paananen som hämtade inlärningsmodellen till Finland från en skola som baserar sig på ömsesidigt lärande. Förebilden är den av miljardören Xavier Neil finansierade kodarskolan 42, som verkar i bland annat i Paris i Frankrike och i Silicon Valley i USA.
Modellen blev Hive Helsinki som inledde sin verksamhet i oktober 2019. Studerandena kommer från 20 länder.
Heikki Huhtanen var bland de första som fick inleda sina studier efter en lång ansökningsprocess. Av 10 000 sökande fick 360 delta i urvalsprov. Slutligen fick 142 personer en studieplats. Urvalsprovet var en kraftansträngning som sträckte sig över en hel månad.
Att skapa kod på C-programmeringsspråk är ett mycket konkret jobb, tycker Huhtanen. I början av utbildningen ägnade man sig åt grundläggande funktioner vars mekanismer man måste förstå.
- Lite som om man skruvade isär en borrmaskin innan man började använda den och upptäcker man några brister gör man förbättringar för att sedan ta i bruk en förbättrad, egen version av borrmaskinen, förklarar Huhtanen.
Ersätter datorer den gamla husbonden?
Kodande ska inte ersätta jordbruket. Från sin traktorhytt ser Heikki Huhtanen vardagliga saker som kan underlättas med hjälp av digital teknik.
- Då man jobbar lägger man märke till saker som kunde automatiseras, eller göras annorlunda med maskin. Man skulle inte själv behöva kolla något, eller anteckna i ett häfte, utan informationen skulle registreras direkt i ett datorminne.
I Huhtanens vision förflyttas all den visdom som erfarenhet genererat, till följande generation i digital form.
- Den gamla husbonden i huset kunde vara datorn, och den unga husbonden kan ifrågasätta gamla lärdomar men också plocka med sig de bästa bitarna. Datorn samlar århundraden av erfarenhet, och erbjuder kunskap om vad det lönar sig att göra.
Världsförbättring via landsbygden
Heikki huhtanen tänker utnyttja sin kunskap och sina erfarenheter som jordbrukare i Hive.
Data som samlas in inom jordbruk kan utnyttjas på många sätt för att förbättra skörden, både gällande kvantitet och kvalitet. Digitaliseringen kan också främja en hållbar utveckling.
Med hjälp av datateknik kan man till exempel effektivera skadejursbekämpning.
- Sjukdomar kan bekämpas vid exakt rätt tidpunkt. En dator som följer med vädret kan säga när det är rätt stund för något visst ingrepp, det kan vara avgörande.
Huhtanen, som varit aktiv inom Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK, har ofta sagt att han vill sudda ut gränser och föra stad och landsbygd närmare varandra.
Han är kodarskolans enda bonde och stolt över det. Hans studiekompisar fick i höstas mjöl från hans egen gård i gåva.
Men så småningom har det uppdagats flera slags kopplingar till landsbygden också bland resten av gänget.
- Jag tror där finns flera personer som tänker som jag, att vi kan bygga en bättre värld via landsbygden, säger Heikki Huhtanen.
Artikeln baserar sig på Maajussi hyppäsi traktorin pukilta Supercellin koodarikouluun – Heikki Huhtanen hyödyntää viljelijäkokemustaan digimaailmassa skriven av Jouni Koutonen.