Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur farligt är det och vad går att göra? Experter svarar på sju frågor om coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 15:45.
Två personer med munskydd pussar varandra.
Bildtext Cao Liyao, som åker till Wuhan från Peking som en del i ett läkarteam, säger adjö till sin man med en kyss.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Mika Salminen, professor från Institutet för hälsa och välfärd THL, infektionsläkaren Peter Klemets och Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund reder ut.

1. Hur farligt är coronaviruset?

- Det verkar som om dödligtheten ligger på tre procent. Spanska sjukan, den dödliga influensaepidemin 1918, hade fem procent. Skillnaden var att omständigheterna var så annorlunda. Då fanns inte antibiotika att behandla lunginflammationer som uppstod som en följd av influensan, säger Peter Klemets.

Det är viktigt att påpeka att det ofta inte är viruset själv utan de följdsjukdomar som uppstår, som till exempel lunginflammationer, som orsakar dödsfallen. Och dem har vi numera läkemedel att behandla, till skillnad från spanska sjukan, säger Marcus Rosenlund.

- Nu talas det om några tusen smittade och något hundratal döda i Kina, mot det ska man ställa att vi här hemma i Finland en vanlig influensasäsong kan ha så många som 800 000 influensafall med mellan 500 och 2 000 dödsfall, säger Peter Klemets.

- De första uppgifterna, som talar om att det är yngre vuxna som drabbats hårdast är inte nödvändigtvis representativa. Det finns fortfarande många frågetecken. Även den första statistiken från Kina säger att viruset framför allt är farligt för äldre och sjuka, säger Mika Salminen.

2. Hur kan man skydda sig?

- I första hand med god handhygien. Tvätta händerna när man har varit ute på stan och inte sätta fingrarna i munnen, säger Marcus Rosenlund.

- De här ansiktsmaskerna som säljs på apoteken, de så kallade kirurgiska andningsskydden, är tyvärr inte speciellt effektiva. Om den som är sjuk bär en sån mask kan det skydda från att sprida viruset vidare, men de skyddar inte den som är frisk från att få smitta något vidare. Det finns bättre masker men de är svåra att få tag på och mycket obekväma att bära en längre tid, säger Peter Klemets.

- Det kan till och med öka risken, eftersom man emellanåt tar i skydden och rättar till dem, och då har man handen i ansiktet och då ökar risken att få i sig smitta, säger Mika Salminen.

- Det gäller framför allt att hålla huvudet kallt, det gäller också journalister. Panik och braskande rubriker tjänar ingenting utan är tvärtom väldigt oansvarigt, säger Marcus Rosenlund.

3. Vad gör man om man känner sig sjuk?

- Du ska bete dig som vanligt, stanna hemma dricka saft och ta värkmedicin. Om du blir allvarligt sjuk ska du söka dig till hälsovården som vanligt, säger Mika Salminen.

- Här gäller samma bondförnuft som för alla smittsamma sjukdomar, du är ingen hjälte om du släpar dig till jobbet och är sjuk, säger Marcus Rosenlund.

4. Hur går testen till för att få veta om det är vanlig influensa eller inte?

- Om du söker dig till sjukhuset med dina symtom så tar man rutinmässigt ett prov från näsan där man ganska snabbt får ett första svar, och är det positivt tar man ett till prov som man får svar på nästa dag, när det gäller vanliga influensor.

När det gäller coronaviruset så är det ett specialtest som kräver andra arrangemang.

- Om man misstänker en sådan smitta, då kontaktar sjukvården närmaste smittskyddsansvariga läkare i det område där man bor. Där gör man en utvärdering vilka åtgärder som ska tas och sen bestämmer man då om provtagning som är mer omfattande än vid vanliga influensor, det är både blodprover och odlingar, säger Peter Klemets.

- För att testa för coronavirus krävs strikta kriterier. Det krävs till exempel att det är en person från Wuhan eller som har varit där. Annars tar man inte de här speciella proven, säger Mika Salminen.

5. Hur snabbt går det att få fram ett vaccin?

- Det tar åratal innan ett vaccin är klart, sen måste det också testas för säkerhet och funktion, och det är inget man gör bara över ett veckoslut, säger Mika Salminen.

6. Ska man avstå från att resa?

- Generellt finns det inga hinder att resa, sen kanske det inte är så vettigt att resa till just Wuhan. Inte bara för viruset utan också för att området är avspärrat. Och övriga Asien, där det bara finns enstaka fall, behöver man inte undvika, säger Mika Salminen.

7. Hur länge kommer den här epidemin att hålla på?

- Man får ta i trä och hoppas att de åtgärder som Kina tagit till - som är unika - räcker och att vi om några veckor kan se att det har en inverkan på utvecklingen. Sen är frågan vad som händer därefter för de här karantänsåtgärnerna kan man inte hålla kvar hur länge som helst, säger Mika Salminen.

- Om vi jämför med sars så kommer det att klinga av, det gjorde sars också, säger Marcus Rosenlund.

- Det har ju många likheter med sars, där var det värsta över på ett halvt år, förhoppningsvis har det här samma tendens, säger Peter Klemets.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln