Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Poporkestern Åland gör musik med lyrik lik en såpopera

Från 2020
Poporkestern Åland.
Bildtext Poporkestern Åland utmanar på Vegatoppen med låten Mystiken på Njutaregränd.
Bild: Ida Jansson

Ett band med rutinerade och skickliga musiker gör debut på Vegatoppen. Som namnet Poporkestern Åland antyder, kommer bandet från Åland och utmanar nu på Vegatoppen med låten Mystiken på Njutaregränd.

Bandets sångare Michael Hancock beskriver gruppen som ett allstarband bestående av Ålands främsta musiker.

Gruppen har länge spelat tillsammans och har släppt två skivor alldeles nyss. Den första skivan heter Balladen om Marja-Leena och Johan P.

– Den andra skivan heter Jag är inte galen, vilket man genast betvivlar när man hör den sången, berättar Hancock.

DET HÄR ÄR POPORKESTERN ÅLAND

Åland – ett mikrosamhälle med fantastiska musiker

Poporkestern Åland består, förutom Michael Hancock, av Markus Helander på trummor, Jochum Juslin på bas, Kristian Karlå på klaviatur, Alexander Lindberg på slagverk, Robert Zetterqvist på mandolin och gitarr samt Eva-Jo Hancock och Inger Vanan som körsångare.

– Sen har vi lilla jag som står längst fram med gitarr och sjunger. Oftast iförd hatt, berättar Hancock.

Hancock berättar att hans vägar ledde till Åland genom att hans pappa köpte ett sommarviste på ön. Således har han delvis tillbringade barndomen på Åland och är numera bosatt där på heltid.

– För min del är det en kuriös upplevelse att komma till ett mikrosamhälle som är så intakt. Det finns ett av allting; det finns en liten flygplats, en lite regering, en liten riksdag. Det är en märklig plats där allting existerar i mikroformat.

Artist, journalist och såpoperaförfattare

Till yrket är Hancock journalist, men förutom att han är artist och journalist är han också gammal såpoperaförfattare. Under 1990-talet fungerade han bland annat som författare till succéserien Rederiet.

Musiken har alltid funnits i Hancocks liv. Han sjöng i kör som åttaåring och turnerade redan då i Tyskland och Frankrike.

– Jag har alltid haft musiken i mig och alltid spelat i band, men sen låg det och sov ett par år tills jag kom till Åland.

När han sedan skulle börja skriva låtar igen blev kombinationen såpoperor och Åland perfekt.

– Jag ville skriva historier om kufar i en sorts åländsk sättning. Det är därför de här två skivorna har kommit som två avsnitt i en mera sammanhållen berättelse med vissa centrala karaktärer.

Hancock beskriver det som en lilleputtvärld av Bellman eller Cornelis Vreeswijk där karaktärer återkommer och går ut och in i varandras berättelser.

– Så man får en bild av att det är en såpopera till slut hoppas jag.

Utmanar på Vegatoppen med låt om en änkling

Poporkestern Åland utmanar nu på Vegatoppen med låten Mystiken på Njutaregränd. En låt som har en väldigt tydlig historia.

– Den som sjunger är en änkling som hittat sin döda frus datamaskin och upptäckt att det finns lustiga e-postmeddelanden till honom. Låten är hans charmerande svar på dessa meddelanden.

Skriver trallvänlig musik

Hancock tycker att alla får bilda sin egen uppfattning om hurudan musik Poporkestern Åland spelar. Han berättar att man åtminstone inte behöver bli avskrämd av höga vrål eller fjantiga disharmonier.

– Det är en kärleksfull folkmusikbaserad pop som det handlar om. Vi har ofta jämförts med Bo Kaspers orkester eller Lars Winnerbäck. Det är trallvänliga låtar som har lite roliga texter.

Hittills har Poporkestern Åland främst uppträtt på Åland, men Hancock avslöjar finns det planer på att göra en turné på fastlandet.

– Det beror på hur exempellös och gigantisk framgången blir på er fina radiokanal blir, skämtar Hancock.

Du kan rösta på låten här.

Michael Hancock från Poporkestern Åland gästar Vegatoppen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln