Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare vill ta sig ur al-Hol via Somalia, men att ta sig vidare därifrån blir svårt - al-Hol-mammorna måste till Kenya efter pass

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 15:12.
Fruar och barn till medlemmar i terrorisrörelsen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019. (Kvinnornas nationalitet är okänd).
Bildtext För att få pass för sig själva och sina barn är de finländsk-somaliska kvinnorna tvungna att ta sig till närmaste beskicknings serviceställe. För Somalias del handlar det om att ta sig till grannlandet Kenyas huvudstad Nairobi.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Svenska Yle har rapporterat om att det finns planer på att ta ut finländsk-somaliska mammor och barn från fånglägret al-Hol via Somalia. De somaliska myndigheterna har signalerat att det inte är en helt lätt operation och för att ta sig vidare från Somalia till Finland behöver också finländska medborgare giltiga pass.

För att få pass för sig själva och sina barn är de tvungna att ta sig till närmaste beskicknings serviceställe. För Somalias del handlar det om att ta sig till grannlandet Kenyas huvudstad Nairobi.

I nödfall kan man vända sig till ett annat EU-lands beskickning och få en särskild EU-resehandling för hemresan (Emergency Travel Document). Men det här blir inte aktuellt i fallet Somalia eftersom inga EU-länder har ambassader där.

Tuffa regler gäller för polisens nättjänst

Det är däremot möjligt att ansöka om pass via den finländska polisens e-tjänst. Men då gäller tuffa regler om identifiering:

  • Du ska ha tillgång till stark elektronisk autentisering, det vill säga finländska bankkoder eller ett finskt identitetskort.
  • Ditt föregående pass ska vara ett biometriskt pass som innehåller ditt fingeravtryck och utfärdades för högst sex år sedan.

Medborgarskapsintyg kan krävas

Om de finländsk-somaliska mammorna väljer att infinna sig på ambassaden i Nairobi gäller följande regler.

  • Du behöver ditt gamla pass eller ett identitetskort utfärdat av polisen.
  • Ett högst sex månader gammalt passfoto. Fotot kan vara svartvitt eller i färg.
  • Ett särskilt medborgarskapsintyg kan krävas av personer som är fast bosatta utomlands.

Att få ett vanligt pass tar från två upp till flera veckor. Ett snabbpass får du i allmänhet snabbare, med även leveranstiden för dessa varierar beroende på vilket land de levereras till. Leveranser till Somalia är inte snabba.

"Pass kan ändå utfärdas om det klart skulle strida mot barnets bästa att inte utfärda pass"

Följande svårighet gäller att få pass för barnen. Här krävs både att barnet är med och att båda vårdnadshavarna ger sitt samtycke.

Båda vårdnadshavarna kan kallas till ambassaden för identifiering av barnet.

Det finns ett kryphål i passlagen för att ge minderåriga pass också då den andra vårdnadshavaren vägrar ge sitt medgivande eller inte går att få tag på. Det här kan mycket väl gälla al-Hol-barnen.

I passlagens 11§ står det:".. pass kan ändå utfärdas för en minderårig, om det klart skulle strida mot barnets bästa att inte utfärda pass.." Den myndighet som utfärdar passet skall utreda frågan om vad som är bäst för barnet.

Källa: Utrikesministeriets hemsidor

Diskussion om artikeln