Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Legendariska föreningslokalen "Borgen" ska stänga sina dörrar - Kemistklubben oroad för föreningens framtid

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 10:01.
Profilbild på Ida Nordell, som sitter i en soffa.
Bildtext Ida Nordell är aktiv i Kemistklubben. Hon hoppas att föreningen får nya, ersättande lokaler efter flytten till Aurum 2021.
Bild: Yle/Nora Engström

De flesta som har studerat vid Åbo Akademi i Åbo har besökt "Borgen" - Kemistklubbens föreningslokal. Här har många studerande träffats, hittat nya vänner eller en partner.

En rad med bruna bänkar och bord i Kemistklubbens föreningslokal.
Bildtext Dansgolvet på "Borgen" är bekant för många.
Bild: Yle/Nora Engström

Men hösten 2021 flyttar fakulteten för naturvetenskaper och teknik till Aurum, det nya hus som just nu byggs ett stenkast från Axelia. Åbo Akademi ska dela fastigheten med Åbo universitet.

I och med flytten stänger "Borgen" sina dörrar och någon ny föreningslokal är inte inplanerad i det nya huset. Det här oroar Kemistklubben, som är rädd för att föreningens verksamhet dör ut om man inte får en ny, ersättande lokal. Det berättar Ida Nordell, tidigare styrelseordförande och aktiv medlem i Kemistklubben.

Åbo Akademi intygar att man jobbar hårt för att hitta en lösning innan flytten.

Kemistklubben en viktig del i marknadsföringen av studierna

Tanken på att Kemistklubben kan tyna bort om några ersättande föreningslokaler inte hittas gör Nordell ledsen.

- Inte enbart med tanke på studielivet, utan också med tanke på hur man ska locka nya studenter.

Ja, för studielivet och möjligheten att göra roliga grejer tillsammans på fritiden är ett viktigt dragplåster då man lockar nya studerande, säger Nordell. Hon har träffat gymnasieelever och berättat om studierna vid Åbo Akademi och om Kemistklubbens verksamhet.

En ljusgrå och svart soffa i en föreningslokal.
Bildtext Föreningslokalen är en viktig mötesplats för Kemistklubben.
Bild: Yle/Nora Engström

Marknadsföringen är extra viktig inom naturvetenskaper, som jobbar hårt för att fylla studieplatserna. För tillfället pekar kurvorna uppåt och intresset ökar, men fortsätter trenden i framtiden om Kemistklubben inte kan ordna evenemang i egna lokaler, frågar sig Nordell.

- Många säger att de sökte hit för att de hade hört om Kemistklubben.

Studentevenemang viktiga under studietiden

Enligt Nordell utgör föreningsverksamheten en viktig del av studielivet. Under olika evenemang och fester kan man träffa studerande såväl från den egna fakulteten, som de andra ämnesföreningarna.

Flera pokaler står uppradade på ett vitrinskåp.
Bildtext Gåvor som Kemistklubben fått under åren förvaras i kansliet.
Bild: Yle/Nora Engström

- Jag märker det nu då jag är inne på mitt fjärde studieår. Jag känner många som studerar ekonomi eller humanistiska ämnen. Det är bra kontakter också med tanke på framtiden.

Nytt, gemensamt kansli utan rinnande vatten

I och med flytten förlorar Kemistklubben också sitt kansli och ska i framtiden dela ett 30 kvadratmeter stort kansli med fyra andra föreningar, säger Nordell. Kansliet är ett ställe där studerande kan umgås och få information bland annat om olika evenemang.

- Vi har kaffe här på kansliet varje dag, men jag vet inte hur det skulle fungera i det nya, gemensamma kansliet. Vi har inte heller rinnande vatten i det nya kansliet, så det blir svårt att koka kaffe, konstaterar Nordell.

En banderoll där "Kåren älskar Kemistklubben" står skrivet.
Bildtext I framtiden delar Kemistklubben kansli med flera andra föreningar.
Bild: Yle/Nora Engström

Åbo Akademi: Vi prioriterar det här högt

Vicerektor Stefan Willför intygar att Åbo Akademi jobbar för att föreningen ska ha en föreningslokal också i framtiden. Flera föreningar är för tillfället i behov av någon form av föreningslokal och nu jobbar ÅA på en långsiktigare lösning.

- Det här är något som Åbo Akademi prioriterar högt. Vi vill ha en aktiv ämnesföreningsverksamhet, säger Willför.

Åbo Akademi jobbar som bäst med en fastighetsstrategi och i den funderar man också på lösningar för ämnesföreningarnas del. En möjlighet är att hitta en lokal som flera ämnesföreningar kunde utnyttja.

Stefan Willför står framför en planch om trädets mångsidighet.
Bildtext Vicerektor Stefan Willför säger att ärendet har hög prioritet.
Bild: Yle/Adrian Perera

Enligt Willför fanns det helt enkelt inte utrymme för en klubblokal i det nya Aurumhuset, utan istället bygger man kansliutrymmen för föreningarna.

Därför visste man redan i planeringsskedet att man måste hitta andra lösningar i samband med flytten. Willför hoppas att en lösning står klar senast då verksamheten flyttar från Axelia till Aurum.

"Kemistklubben är oerhört viktig för oss"

Även Patrik Henelius, dekanus vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik, säger att man har en stark vilja för att lösa problemet.

Enligt honom gör Kemistklubben ett viktigt arbete på flera olika sätt. Förutom de evenemang som föreningen ordnar, så hjälper föreningen studerande att knyta kontakter till arbetsgivare och har goda kontakter till ämnesföreningar i exempelvis Norge.

Dekanus Patrik Henelius
Bildtext Kemistklubben är ytterst viktig, säger dekanus Patrik Henelius.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Kemistklubben är oerhört viktig för oss. Föreningen hjälper studerande att hitta ett hem i studievärlden och ökar på trivseln, konstaterar Henelius.

Legendariska föreningslokalen "Borgen" stänger sina dörrar - Kemistklubben är oroad för verksamhetens framtid

4:34

Diskussion om artikeln