Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Allt fler finländare väljer alkoholfritt: "Jag slutade dricka under mitt första studieår"

Från 2020
Två vinglas med rött vin i
Bildtext I början av 2010-talet hade Alko 46 alkoholfria produkter i sitt sortiment. I december 2019 fanns det 189 stycken.
Bild: Unsplash

Allt fler vill ha lite eller ingen alkohol alls i glaset. År 2019 var det första året när alkoholfria alternativ gick om cidern i popularitet.

- Jag slutade dricka under mitt första studieår, berättar Kitty Norros.

På gulnäbbsintagningen försökte hon tacka nej till alkohol men blev till slut övertalad av en studiekamrat. Senare hällde hon ut sin cider när ingen såg.

För Kitty Norros är det i dag en självklarhet att inte dricka alkohol och det är hon inte ensam om: den allmänna samhällstrenden är att finländarna dricker allt mindre.

Kitty Norros står festklädd framför ett paljettdraperi.
Bildtext Kitty Norros älskar fest men tackar nej till alkoholen som ofta trugas.
Bild: Privat

- Under de senaste tio åren har konsumtionen gått ner ganska stadigt, säger Thomas Karlsson som är forskare i alkoholpolitik vid THL, Institutet för hälsa och välfärd.

Samtidigt ökar efterfrågan på alkoholfria alternativ och förra året steg försäljningen av den typen av drycker med 12 procent.

År 2019 blev också året då alkoholfria alternativ gick bättre åt än cider, meddelar Alko.

Också på Altia, Finlands största tillverkare och distributör av alkoholhaltiga drycker, har man märkt av trenden och försöker anpassa sig efter konsumenternas önskemål.

- Det gamla ryktet om att den här sortens produkter är lite tråkiga och av dålig kvalitet stämmer inte längre, säger Heidi Melén-Aalto som är utvecklingschef på Altia.

Hon berättar att det i dag går att få tag på både öl, vin och spritdrycker som är alkoholfria.

Mad Men spred whiskytrend

Men vad beror det på att allt fler väljer alkoholfria alternativ?

Enligt alkoholforskare Thomas Karlsson finns det flera svar på den frågan.

- Det handlar om förändringar både i hur vi umgås och hur samhället fungerar. Till exempel har vi höjt alkoholskatten sju gånger sedan 2007. Dryckesvanorna förändras inte över en natt.

Vi har höjt alkoholskatten sju gånger sedan 2007

― Thomas Karlsson

Heidi Melén-Aalto lyfter också fram den allmänna hälsotrend som råder som en förklaring till varför allt fler väljer bort alkoholen.

- I dag är det lätt att få information om vad som är bra och på basis av det fatta beslut som gynnar hälsa och balanserat liv, säger hon.

Thomas Karlsson påpekar ändå att bara för att trenden gått i en viss riktning de senaste åren betyder det inte att kurvan nödvändigtvis kommer peka neråt också i fortsättningen.

- Vi påverkas av stora globala trender. När tv-serien Mad Men var populär ökade försäljningen av whisky globalt eftersom de drack det i serien. Sådana trender är svåra att förutspå.

Samma diskussion om och om igen

Trots att allt fler vill ha alkoholfritt i glaset upplever Kitty Norros ändå att hon på regelbundet tvingas förklara och försvara sitt val att inte dricka alkohol.

- Det är väldigt ofta som jag har samma diskussion kring varför jag inte dricker. Jag upplever fortfarande att vårt samhälle i stor utsträckning uppmuntrar människor att dricka.

Kitty Norros tycker att det är bra att det förs en diskussion om alkoholfria alternativ men skulle helst se att det inte behövdes alls.

-Jag hoppas att det i framtiden skulle vara så normalt att inte dricka att man inte behöver göra en grej av det.