Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EK förutspår ekonomiskt gråväder – chefsekonom: Alldeles för tidigt att tala om en uppgång

Från 2020
EK:s fasad speglar sig i en grå vattenpöl i regn.
Bildtext EK:s fasad speglar sig i en vattenpöl.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Finlands näringsliv EK publicerade i dag sin första konjunkturbarometer för i år. Trots tecken på att världsekonomin kan ha nått sin botten ser EK dystert på framtiden.

Näringslivet EK ser på Finlands ekonomiska utsikter utan optimism. I sin senaste barometer säger EK:s medlemsföretag att konjunkturerna har försvagats inom alla branscher.

– Konjunkturläget försvagas också här i Finland. Hittills har ju konjunkturen varit stabilare i Finland än i många andra jämförbara länder. Till exempel Tyskland har råkat i stora svårigheter men Finland har hittills klarat sig förvånansvärt bra. Men nu är den globala avmattningen på väg också till Finland, säger EK:s chefsekonom Penna Urrila.

Jyri Häkämies
Bildtext EK:s vd Jyri Häkämies efterlyser måttliga lönehöjningar och sysselsättande åtgärder.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Det är inte överraskande att EK:s vd Jyri Häkämies utnyttjar prognosen till att skicka hälsningar både till regeringen och till alla löneförhandlare.

– Förstås väntar vi oss att regeringen ska kunna besluta om nya sysselsättningsåtgärder. Vi har hög arbetslöshet och många öppna arbetsplatser. Regeringen borde besluta om åtgärder som gör att det alltid lönar sig att ta emot jobb.

– Vi vet alla att inkomstförhandlingarna är svåra. Men det är viktigt att vi kan nå lösningar som är bra jämfört med våra konkurrensländer. Vi behöver mycket högre sysselsättningsgrad än vi har nu.

Världsmarknaden ännu bräcklig

Näringslivets varningar kommer i ett läge då man ser en liten ljusning i den globala ekonomin.

Handelskriget mellan USA och Kina har åtminstone tillfälligt mattats av. Centralbankerna har lyckats undvika en direkt recession.

Hoten som rör brexit har skjutits fram i framtiden och till och med det krig mellan USA och Iran som många fruktade kom av sig redan i början. Men det här övertygar inte Penna Urrila.

– Trots att vi ser vissa ljusglimtar, eller kanske en viss stabilisering i några indikatorer, kommer världsekonomins tillväxt att bli mycket måttlig i år. Det är alldeles för tidigt att tala om en uppgång. Tillväxten är mycket måttlig, speciellt i Tyskland, Sverige och Ryssland som är mycket viktiga länder för Finland.

En kostymklädd man i glasögon ser in i kameran.
Bildtext Inbromsningen är inte dramatisk, men den är klar, säger EK:s chefsekonom Penna Urrila.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Han försvarar sig mot tanken att EK skulle publicera en extra pessimistisk barometer för att stävja krav på lönehöjningar.

– Konjunkturutsikterna i vår barometer har varit den bästa indikatorn på hur Finlands ekonomi kommer att utvecklas på ett halvt års sikt. Den är fortfarande på minus i alla branscher. Det gäller både industrin och servicesektorn.

– Man kan vi inte tala om någon stabilisering. Kanske den nedåtgående trenden blir lite måttligare. När vi tittar på de ekonomiska prognoserna för Finland för i år och nästa år bedöms tillväxten vara högst en procent. Det räcker inte alls för Finlands framtid.

”Globaliseringen driver inte mera världsekonomin”

Penna Urrila övertygas inte heller av den minskade spänningen på världsmarknaden. Urrila säger att handelskriget mellan USA och Kina har påverkat världshandeln.

– Den som minskade i fjol, och det sker mycket sällan. Världshandeln och dess tillväxt har ju varit en drivande kraft i världsekonomin i årtionden.

Enligt Urrila har vi nu gått in i en ny fas där den ekonomiska osäkerheten och osäkerheten kring handelspolitiken har blivit mycket större även om USA och Kina nådde en temporär lösning i sina tvister.

– Vi har kommit mycket långt från ett läge då en allt öppnare världshandel har varit en stor drivkraft. Det finns också alltid en geopolitisk osäkerhet även om läget i Mellanöstern har blivit stabilare och inte förvärrades som i de värsta prognoserna.

Osäkerheten som brexit medför har skjutits längre in i framtiden, menar Urrila.

– Nu går vi in i en övergångsperiod. Nästa kritiska tidpunkt är i slutet av året då Storbritannien borde komma överens med EU om de framtida handelsrelationerna. Där vet vi inte något om innehållet. Det är stor fråga både för Storbritannien och EU. Vi har bara ett år på oss att hitta lösningar. Det är faktiskt bråttom att komma fram till nya avtal.

Penna Urrila lyfter också fram osäkerheten kring coronaviruset.

– Det är för tidigt att bedöma de medicinska och ekonomiska effekterna av viruset som sprids i Kina. I värsta fall kan de också vara betydande. Det finns alltid osäkerhetsvisioner.

Trots alla motiveringar kommer EK sannolikt att bemötas med en viss misstro.

Det finns alltid någon typ av osäkerhet på världsmarknaden. Skulle fackföreningarna alltid betona dem skulle de aldrig kunna driva igenom en enda löneförhöjning.

Det återstår också att se i hur hög grad regeringen lyssnar till EK:s varningar.

Diskussion om artikeln