Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Dans på ett bröllop i Wales.

Skaka loss på dansgolvet eller krafsa en hund – åtta roliga saker som får din hjärna att må bättre

Från 2020

Det är lätt att främja hjärnans hälsa. Hjärnan älskar glada saker och ting. Till exempel att dansa, promenera i skogen och att krafsa en hund är bra för din hjärna.

Här kommer åtta skojiga grejer som är bra för din hjärna.

Mera tid med dina vänner

Varför vänner?

Med dina vänner kan du vara dig själv, i vänskapsrelationer finns förtroende och omtänksamhet. En väns beröring ökar utsöndringen av glädjehormonet oxytocin, som skapar och stärker sociala band. Nära människorelationer är a och o för hjärnans hälsa.

Mera skratt

Varför skratt?

Skratt främjar hjärnans återhämtning och får blodet att cirkulera. När vi skrattar utsöndras endorfiner, som stärker sociala band och hjälper att upprätthålla dem. Känslan av trygghet ökar då endorfinerna som utsöndras får oss att slappna av och känna välbehag.

Flera skogspromenader

Varför till skogen?

Att gå i skogen sänker blodtrycket och får dig på bättre humör. Blodcirkulationen förbättras och hjärnan får syre. Mikrober som stärker immunförsvaret svävar omkring i skogsluften. Skogens doft är en slags aromaterapi.

Mera dans

Varför dans?

Dans är väldigt nyttigt för hjärnan och man kan säga att dans är hjärnans favoritgren. Kombinationen av musik och motion är magisk och man vet att dans lindrar depression. För hjärnan är alla slags dansrörelser nyttiga. För hjärnan är det ingen skillnad om du skakar loss hemma vid radion eller på en danslektion.

Mera favoritsånger

Varför musik?

Musik får dig att känna välbehag, liksom att bada bastu eller att ha sex. Att lyssna på din favoritmusik får hjärnan att utsöndra glädjehormonet dopamin. Mest dopamin utsöndras strax före och just precis under favoritstället i låten.

Mera sömn

Varför sömn?

Det sägs att hälften av all inlärning sker under sömnen. Då får hjärnan arbetsro att spara information och hjärnan renas. Under den djupa sömnen rengör hjärnan sig själv.

Mera sång

Varför sång?

Att sjunga ökar ämnesomsättningen och blodcirkulationen, också i hjärnan. Körsång som kräver koncentration utvecklar din uppmärksamhet. En mer bekymmerslös sång får dig istället att slappna av och lugna ner.

Mera djurvänner

Varför djur?

Djurvänner minskar på stressen och får dig att slappna av. Blodtrycket sänks och risken att insjukna i hjärt- och blodkärlssjukdomar minskar. De positiva verkningarna funkar även om hunden, katten eller guldfisken inte är din egen.

Mera något annat, vad?

Varför egna favoriter?

Alla har vi något vi gärna gör, något som får oss att slappna av. Någon kanske älskar att baka bröd, en annan kanske stickar sockor.
Det som får dig att må bra och får dina batterier att laddas, gör gott också för din hjärna.

Vad får dig att må bra. På vilket sätt har du uppfriskat din hjärna? Berätta om det!

Artikeln en versionering av Yle Oppiminens artikel "Riehaannu tanssilattialla tai rapsuta koiraa – nämä 8 hauskaa asiaa saavat aivosi voimaan paremmin"