Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anställda inom servicebranschen måste ofta ta bil trots att arbetsresan är kort

Från 2020
Uppdaterad 30.01.2020 15:18.
Morgonrusning på järnvägsstationen i Helsingfors
Bildtext Det är trängsel på perrongen om morgnarna då lokaltågen anländer till Helsingfors centralstation.
Bild: Yle/Carmela Walder

Det myllrar med folk på Helsingfors järnvägsstation i morgonrusningen. Ett av lokaltågen har stannat vid perrongen och resenärerna har bråttom vidare.

En kvinna säger sig föredra tåget för att hon kan njuta av en kopp kaffe och läsa en stund på vägen till jobbet.

En annan dam säger att hon flyttade till förorten Gamlas för att kunna röra sig snabbt och smidigt med tåg.

Tåg startar från Dickursby station
Bildtext Att hoppa på tåget är ett snabbt sätt att färdas, men alla har inte den möjligheten.
Bild: Yle/Carmela Walder

Men alla har inte möjlighet att anlita fungerande kollektivtrafik. Situationen blir ännu svårare för dem som inte jobbar mellan klockan 8 och 16, till exempel i butiker och restauranger.

Enligt PAM:s färska utredning tar 56 procent av de anställda inom servicebranschen bilen till jobbet trots att de ofta jobbar på några kilometers avstånd hemifrån.

Servicefacket PAM har fått svar av över 9 300 anställda och 250 arbetsgivare i branschen.

Bilen känns som ett säkrare färdmedel än cykeln

De som jobbar inom servicebranschen är ofta tvungna att mot sin vilja ta bilen till jobbet. Butiker är öppna allt längre och ligger allt oftare vid stora vägar i stället för i centrum.

Restaurangerna stänger på småtimmarna och anställda vid vaktbolag kan jobba hela natten. En del behöver också bil i jobbet, till exempel fastighetsskötare och väktare.

Det kan också hända att man väljer att ta bilen till jobbet för att det finns en risk för att cykeln blir stulen

Tero Leponiemi, Servicefacket PAM

Servicefacket PAM:s marknadsföringschef Tero Leponiemi säger att valet av bil i stället för cykel eller kollektivt kan bero på enkla faktorer.

Han tar ett exempel från Jyväskylä, en region han känner väl till. Där finns ett köpcentrum som stänger klockan 23. Den sista bussen går sju minuter efter stängning. De sista kunderna hinner med den, men inte de anställda.

- Det kan också hända att man väljer att ta bilen till jobbet för att det finns en risk för att cykeln blir stulen under arbetsdagen.

Bilen är dyrare än vad de flesta räknar med

Att välja ett annat alternativ än bil skulle inte bara vara en miljögärning, utan också ett bra val för att förbättra den egna hälsan. Dessutom sparar man en slant.

Bland de anställda inom servicebranschen är det vanligare än bland finländare i genomsnitt att skaffa en bil för arbetsresor. I enkäten svarade 74 procent att arbetsresorna är en viktig orsak till att äga en bil.

Tero Leponiemi från PAM säger att de som svarade på enkäten oftast underskattade hur mycket pengar de lade på arbetsresorna i månaden.

Det kostar att ha bil. Enligt Bilförbundets uträkningar kostar det över 400 euro i månaden. I enkäten var det bara en procent av de tillfrågade som uppskattade att arbetsresorna med bil kostar dem över 400 euro i månaden.

- De flesta räknade bara med bensinpriset och inte med underhåll, försäkringar och det att bilen hela tiden förlorar i värde, säger Leponiemi från PAM.

Allt flera vill byta bort bilen av miljöskäl

De som svarade på enkäten upplever att de största fördelarna med att slopa bilen skulle vara ekonomiska inbesparingar och möjligheten att förbättra den egna hälsan.

Det räcker inte att byta till biobränsle eller elbil

Taneli Varis, Motiva

Det som överraskade PAM:s marknadsföringschef Tero Leponiemi var att minskningen av koldioxidutsläpp kom på tredje plats både i arbetstagarnas och arbetsgivarnas svar.

- Resultatet i enkäten visar på hur diskussionen går i samhället, hur klimatförändringen har blivit ett hett samtalsämne och hur klimatångesten har blivit ett faktum.

Finland har som mål att fram till år 2030 minska på utsläppen från trafiken med hälften. I dag kommer 90 procent av trafikutsläppen från vägtrafiken. Det här säger Motiva, statens center för hållbar utveckling.

- Det räcker inte att byta till biobränsle eller elbil, säger Taneli Varis från Motiva.

Han säger att biltrafiken måste minska för att Finland ska nå sitt mål.

Staten och kommunen borde också satsa

För att göra det möjligt att byta bilen mot cykel, buss eller en frisk promenad behövs insatser både från staten, kommunerna och från människorna själva, säger Tero Leponiemi från PAM.

- Arbetsgivaren kan komma emot på olika sätt och staten kan satsa på olika skattearrangemang.

Arbetsgivaren kan till exempel bekosta arbetsresorna för dem som åker kollektivt och satsa på olika jippon för att belöna anställda som cyklar eller går till jobbet.

- Men det handlar också om personliga val, om att helt enkelt byta livsstil.

På Helsingfors järnvägsstation har morgonen ljusnat och brådskan har lagt sig. En kvinna står lugnt bakom en kiosk och väntar på tåget.

Hon brukar gå till jobbet, men i dag har hon annat ärende.

- Det är synd att så många arbetsplatser har flyttat ut från Helsingfors centrum, säger hon.

Artikeln har redigerats 30.1. kl 14.44. med en korrigering av uppgifterna från Motiva då det gäller utsläppsmängden från trafiken.