Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Finlands första fall av coronavirus har bekräftats – THL: Ingen orsak till oro, 15 personer hålls under uppsikt

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 14:04.
THL kommenterar Finlands första fall av det nya coronaviruset - Spela upp på Arenan

Den kinesiska turisten som försatts i karantän i Lapplands centralsjukhus bekräftas ha smittats av coronaviruset. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

Resenären har smittats med det nya coronaviruset, som spridit sig från Wuhan i Kina. Kvinnan har försatts i karantän på sjukhuset och hon kommer från Wuhan.

Fallet är det första i Finland.

Här är huvudpunkterna från THL:s och Lapplands centralsjukhus presskonferens på onsdag kväll:

  • Det finns inga skäl för någon större oro. Finländare kan fortsätta sin vardag normalt. God handhygien hjälper och folk får gärna tänka på vartåt de hostar och nyser. Ska man ut och resa rekommenderas det att följa med Utrikesministeriets resemeddelanden.
  • Lapplands centralsjukhus har redan gjort en utförlig kartläggning av den smittade 32-åriga kvinnans rörelser, och tror sig ha hittat alla människor hon varit i kontakt med.
  • Hon reste från Wuhan, där viruset först uppdagades, förra torsdagen och ska ha fått symptom på söndag. Två dagar senare togs hon in på sjukhuset i Rovaniemi.
  • Det handlar om ungefär 15 personer. Sjukhuset håller dem alla under uppsikt i 14 dygn, ifall de skulle få några symptom. Majoriteten av dem är utlänningar.
  • Den smittade kvinnan uppges må relativt bra. Hon har lätt feber men behöver ingen intensivvård, uppger Lapplands centralsjukhus.
  • THL uppger att kvinnan kommer att måsta testa negativt för coronaviruset två gånger, innan hon får lämna sjukhuset.

Så här undviker du smittan:

– Det var väntat att viruset skulle komma via turister till Finland. Risken för att viruset sprider sig i Finland är fortfarande väldigt liten, så det finns inga skäl för oro, säger THL:s direktör Mika Salminen THL.

Lapplands sjukvårdsdistrikt och lokala hälsovårdsmyndigheter fortsätter att ta hand om situationen tillsammans med THL.

Det finns 15 personer som eventuellt har smittats i Finland. Sjukvårdsdistriktet följer med hälsotillståndet hos de personer som eventuellt kan ha smittats i 14 dygn.

– I Finland har vi en god beredskap för eventuella fall. Hälsovården och laboratorierna har färdiga modeller för hur man ska agera. Sjukhusen har en beredskap att undersöka och sköta coronavirusinfektioner under exceptionella omständigheter.

Vi liverapporterade från THL:s presskonferens klockan 18 på onsdagskvällen:


Rättelse den 4.2.2020 kl. 14: I ursprungsartikeln stod det att kvinnan hade uppsökt hälsocentralen i Ivalo som skickade henne till Lapplands centralsjukhus. I själva verket tog akutvårdspersonalen henne direkt till sjukhuset.

Diskussion om artikeln