Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita huset försöker stoppa ex-rådgivaren John Boltons bok – hänvisar till hemligstämpling

Från 2020
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton (i förgrunden), utrikesminister Mike Pompeo och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under en presskonferens i New York inför öppningen av FN:s generalförsamling.
Bildtext John Bolton hävdar i sin bok att Trump instruerade honom att frysa militärbistånd till Ukraina.
Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY

I ett brev från Vita husets nationella säkerhetsråd till John Boltons advokat påstår rådet att Boltons bok innehåller "betydande mängder hemligstämplad information" och att boken inte får publiceras om inte den informationen stryks.

Brevet kommer efter att Bolton lämnade in bokmanuset till Vita huset för en förhandsgranskning före publicering. Brevet är daterat 23 januari, men kom till offentlig kännedom först på onsdag kväll.

I sin bok hävdar den före detta säkerhetsrådgivaren Bolton att president Donald Trump instruerade honom att frysa militärbistånd till Ukraina, tills Ukraina hade inlett en undersökning mot Hunter Biden, son till Trumps politiska motståndare Joe Biden. Det här går stick i stäv med Trumps version, och just de här misstankarna är orsaken till den pågående riksrättsprocessen mot Trump.

Vita husets nationella säkerhetsråd anser att Boltons bok innehåller betydande mängder hemligstämplad information, varav en del topphemlig, och att manuset inte får publiceras om inte den här informationen stryks.

Vidare skriver rådet i sitt brev att Bolton har fått tillgång till hemligstämplad information, eftersom han har undertecknat ett sekretessavtal.

Riksrättsprocessen pågår för närvarande i Senaten, och spekulationerna har gått heta om vittnen ska höras eller inte efter att nyheten om Boltons manus kom för tre dagar sedan.

Senaten tar ställning till frågan om att höra vittnen på fredag.

Källor: AFP, Reuters