Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wuhanviruset har krävt sammanlagt 170 dödsoffer - nu stänger Ryssland temporärt sin gräns mot Kina

Från 2020
Uppdaterad 30.01.2020 12:07.
Över 7 700 smittofall har bekräftats, de allra flesta i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei.
Bildtext Över 7 700 smittofall har bekräftats, de allra flesta i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei.
Bild: /All Over Press

Det nya coronaviruset har nu krävt 170 dödsoffer medan antalet smittade har stigit till över 7 700 världen över. Nästan alla dödsfall har inträffat i den kinesiska provinsen Hubei, som också har överlägset mest smittofall.

Det här är andra dagen i rad som antalet smittade och döda ökar dramatiskt i Kina, och siffrorna väntas ännu stiga eftersom myndigheterna i dag publicerar nya siffror från hela landet, och inte bara Hubei.

Det första smittofallet har även bekräftats i Tibet, vilket innebär att samtliga provinser och regioner i Kina har drabbats av viruset.

I dag bekräftades de första fallen i Filippinerna och Indien.

Ryssland stänger temporärt gränsen mot Kina

Ryssland kommer från och med i dag att tillfälligt stänga gränsen mot Kina.

Inga elektroniska visum utfärdas till kinesiska medborgare på grund av coronaviruset, uppger det ryska utrikesministeriet.

Fler smittade än under sarsepidemin - men sars var betydligt dödligare

Fler människor har nu smittats av det nya coronaviruset Wuhanvirus(2019nCoV) än som smittades av närbesläktade sars i början av 2000-talet.

Drygt 5 300 personer smittades av sars under åren 2002 och 2003, men sars var betydligt dödligare än det nya viruset.

Det nya viruset har alltså hittills krävt minst 170 dödsoffer i Kina medan 348 kineser avled i sars, som totalt krävde nästan 800 dödsoffer världen över.

Börsfall i coronas spår - fotboll och Ikea påverkas också

Oron för de ekonomiska konsekvenserna av epidemin ledde i morse till börsfall över hela Asien. I Taiwan föll aktiekurserna med 5,3 procent, i Japan med 1,9 procent och i Hongkong med 1,7 procent. Kurserna föll också i Indien och hela Sydostasien.

Kina meddelade i morse att fotbollssäsongen skjuts fram på obestämd tid på alla nivåer över hela landet. Säsongen skulle ha inletts den 22 februari. Ikea meddelade samtidigt att bolagets alla 30 affärer i Kina stängs tills vidare.

Även inomhus-VM i friidrott har skjutits upp.

En rad flygbolag ställer in sina flyg till Kina

I går meddelade en rad flygbolag att de antingen ställer in en del eller alla flyg till och från Kina medan grannländer som Kazakstan stoppade all trafik mellan länderna.

Finnair kommer att ställa in en del avgångar från och med den 5 februari eftersom Kina har stoppat gruppresor utomlands.

Coronaviruset har spridits snabbt över hela världen och världshälsoorganisationen WHO ska idag ta ställning till om man skall utfärda globalt nödläge
Bildtext Coronaviruset har spridits snabbt över hela världen och världshälsoorganisationen WHO ska idag ta ställning till om man skall utfärda globalt nödläge.

Många länder evakuerar sina medborgare från Wuhan och Hubei, bland dem Nya Zeeland, Indonesien, Singapore och Japan som skickar ett andra evakueringsplan till Wuhan.

De nordiska länderna har ännu inte evakuerat sina medborgare från provinsen som har försatts i ett slags karantän.

WHO håller krismöte

Världshälsoorganisationen WHO håller i dag ett krismöte där man diskuterar behovet av att utlysa globalt nödläge.

Om WHO utlyser ett världsomspännande nödläge leder det bland annat till större internationell koordination bland hälsovårdsmyndigheter världen över.

Kinesiska forskare uppgav i går att de första smittofallen mellan människor inträffade redan i medlet av december och de räknade ut att varje infektion ledde till 2,2 nya smittade medan sars hade relationstalet 3.

2,2 är något mer än i vanliga influensor men betydligt mindre än vid till exempel tuberkulos och kikhosta.

- Det krävs avsevärda ansträngningar för att kontrollera spridningen om detta tal gäller på andra håll, skrev forskarna i sin rapport som publicerades i New England Journal of Medicine.

Det nya coronaviruset Wuhanvirus(2019nCoV).
Bildtext Det nya coronaviruset Wuhanvirus(2019nCoV).

WHO har redan bekräftat några fall av infektioner där personerna har smittats utomlands; i Japan, Tyskland, Kanada och Vietnam. Det är därför som WHO:s generalsekreterare har sammankallat ett krismöte.

WHO:s chef för nödlägen, Michael Ryan, sade efter ett besök i Peking att Kina vidtar "extraordinära åtgärder inför en extraordinär situation."

Ryan uppskattade virusets dödlighet enligt preliminära beräkningar till kring 2 procent medan sars dödlighet var kring 10 procent.

Michael Ryan sade att det finns flera aspekter som är mycket oroande, bland annat det snabbt ökande antalet smittade i Kina, som står för omkring 99 procent av alla smittade i världen.

Forskare tror att utbrottet orsakades av ett virus hos ett djur, men det är enligt WHO oklart om andra faktorer driver epidemin.

- Utan att förstå det är det svårt att sätta spridningsdynamiken i kontext, säger WHO-läkaren Michael Ryan.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln