Föräldrar vann skoltvist med Vasa stad – Regionförvaltningsverket ger staden bakläxa
Regionförvaltningsverket ger Vasa stad bakläxa i ett fall där föräldrarna varit missnöjda med beslut som fattats kring skolgången för deras barn med funktionshinder. - En liten seger, säger Ann-Christine Stenkull-Aura som är glad att hon kämpat för sin dotter Moas skull.
Yle Österbotten har tidigare rapporterat om familjen Stenkull-Aura, som varit missnöjd med hur Vasa stad fattat beslut kring dottern Moa Auras skolgång.
Moa Aura går i första klass i Haga skola. Moa har Downs syndrom och tvisten har handlat om vilken typ av undervisning hon ska få i skolan. Kan hon läsa skolans läroämnen inom ramen för det särskilda stödet eller ska hon istället läsa enligt verksamhetsområden?
I den finländska läroplanen står det att undervisningen ordnas enligt verksamhetsområde i stället för läroämnesvis när eleven har mycket grava funktionshinder.
Paret Stenkull-Aura tycker inte att Moa har så grava funktionshinder. Dessutom tycker de att beslutet att Moa ska läsa enligt verksamhetsområden har fattats på fel sätt, utan att de hörts och utan att det gjorts en pedagogisk utredning.
Regionförvaltningsverket har nu utrett frågan och ger dem rätt.
- Det står i beslutet att staden fattat sitt beslut på felaktiga grunder. Så det känns ju skönt att vi tänker lika kring det, säger Ann-Christine Stenkull-Aura.
Fel på två punkter
Regionförvaltningsverket slår fast att staden felat på två punkter. Dels har staden fattat beslut utan att eleven och föräldarna hörts, och dels grundar man sitt beslut att Moa Aura ska läsa enligt verksamhetsområde på en gammal pedagogisk utredning.
På grund av att det inte har gjorts någon aktuell pedagogisk utredning och parterna inte har hörts inför beslutet anser regionförvaltningsverket att beslutet om särskilt stöd inte har tillkommit i lagenlig ordning.
Regionförvaltningsverkets beslut
Elevens nivå hösten 2018 kan inte ligga som grund för beslut om särskilt stöd hösten 2019, eftersom mycket kan ha hänt i barnets utveckling under den tiden.
Ann-Christine Stenkull-Aura påpekar dessutom att föräldrarna aldrig fått se den utredning som staden hänvisat till.
Ska behandlas på nytt
Regionförvaltningsverkets beslut upphäver stadens beslut och kräver att frågan ska föras till ny behandling. Tills det finns ett nytt beslut fortsätter ändå Moa Auras skolgång precis som hittills med att hon läser enligt verksamhetsområde.
Något som oroar Ann-Christine Stenkull-Aura.
- Det som bekymrar här är ju att vi kanske inte kommer att få det ändrat från verksamhetsområde utan att Moas skolgång fortsätter ligga på den här nivån.
Nu träffar ni ju ändå Moas lärare och andra som har hand om henne i skolan regelbundet och ofta, känner de till att ni har fått rätt och hur fungerar er kommunikation?
- Jo, dom är medvetna om det och jag tycker vi har en bra relation och ett bra samarbete. Det är jag jättetacksam för. Sen ser vi olika på det här med verksamhetsområde. Men jag är glad att vi kan kommunicera i alla fall och försöka hitta en gemensam linje.
Stenkull-Aura ser också med viss tvekan på de nya utredningar som nu väntar hennes dotter. Av erfarenhet vet hon att resultaten kan bli missvisande beroende på vem som utreder och dagsformen hos den vars kapacitet ska utredas.
- Då det är så viktiga saker som står på spel så känns det lite jobbigt. Alla som känner Moa vet ju dessutom vad hon går för, hennes styrkor och utmaningar.
Hoppas på bättre dialog
Att samarbetet kring dotterns skolvardag löper så fint är alltså något som glädjer Ann-Christine Stenkull-Aura. Hon hoppas att Regionförvaltningsverkets beslut ska öppna upp för en bättre dialog också med Vasa stad.
- Jag hoppas att dom ska lyssna. Jag vill att vi ska kunna få en förståelse för varandra och att det ska gå att öppna upp frågorna ordentligt, inte att man bara ska slå ifrån sig med att "det är såhär vi brukar göra", säger Stenkull-Aura.
Vasa stads skoldirektör Marianne West säger till Yle Österbotten att hon inte vill kommentera Regionförvaltningsverkets beslut.