Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Södra Finlands skidsäsong regnar bort – nästan hälften av slalomcentren fortfarande stängda

Från 2020
Uppdaterad 31.01.2020 16:39.
Skidsäsongen regnar bort i Södra Finland - hälften av slalomcentren stängda - Spela upp på Arenan

De varma och regniga vintermånaderna har lett till en katastrofal start på året för skidcentren i södra Finland. Bara hälften av dem har med nöd och näppe kunnat hålla öppet. I Grankulla har 700 barn väntat i flera veckor på att skidskolan ska börja.

Fåglarna kvittrar och regnet faller ner på den höga, gröna kullen i Grankulla. Finlands äldsta slalombacke är en tröstlös syn mitt i vintern.

Huvudtränare Alexandra Niiranen och skidskoleansvariga Katarina Koljonen från Grankulla IFK Alpine vandrar uppåt och stannar halvvägs i backen i det gröna gräset. På grund av en exceptionellt varm januari månad har man inte kunnat producera snö i backen.

– Det är hemskt. Vår verksamhet står ju still, säger Alexandra Niiranen, huvudtränare i GrIFK Alpine.

Föreningen är störst inom alpin skidsport i Finland och har hand om både slalombacken och träningsverksamheten.

En stor del av verksamheten handlar om de populära slalomskolorna som normalt kör igång i början av januari. Så skulle det vara även i år. Hela 700 barn är anmälda till dem, men föreningen tvingas vecka efter vecka ge besked om att starten skjuts framåt, eftersom man inte kan ta slalombacken i bruk.

Osäkerheten vållar huvudbry både för familjerna, juniorerna och en del av de anställda som föreningen har varit tvungen att permittera.

– Hela verksamheten lider rent ekonomiskt och det är svårt för alla som är involverade - föräldrar och barn som väntar, säger Niiranen som också varit tvungen att lägga in allt fler resor norrut i tävlingsgruppernas träningsschema.

Ännu vet man inte om föreningen till exempel blir tvungen att betala tillbaka pengar till familjerna ifall skidskolan uteblir helt eller delvis. Skidskoleansvariga Katarina Koljonen hoppas bara att vintern kommer, och att skidskolorna blir av. I så fall kunde man till exempel kompensera genom längre träningstider eller förlängd säsong.

– Det har varit ganska svårt i år, men alla har varit ganska förstående. Visst undrar några vad som händer ifall skidskolan inte alls börjar, men vi kan inte ännu svara eftersom vi inte vet om snön kommer eller inte, säger Katarina Koljonen, ansvarig för skidskolan.

Alla skidcenter kämpar

Läget är tufft också vid andra skidcenter i södra Finland. Hälften är fortfarande stängda och de som håller öppet, har mindre kapacitet i år. Endast en del av backarna är öppna.

Skidcentret Messilä nära Lahtis lovar på sina webbsidor att alltid ha snö på vintern. Också i år stämmer det. Backarna har varit öppna sen början av december, men ändå är endast hälften av backarna i skick – och det med nöd och näppe.

– Vi har nog fått arbeta hårt och kört för fullt med snömaskinerna så fort det varit ens en kort köldknäpp, säger operativa chefen Pekka Markkanen i Messilä.

Pekka Markkanen, operatiivinen päällikkö, Messilä
Bildtext Besökarantalet har halverats i januari i år, säger Pekka Markkanen vid Messilä skidcentrum
Bild: Mårten Lampén / Yle

Ändå har både besökarantalet och intäkterna varit halverade även här under januari månad. Den varma och regninga vintern påverkar vad folk från huvudstadsregionen och städerna väljer att göra på sin fritid, tror Markkanen.

– Det påverkar folk att man inte har någon vinterkänsla alls och inte en smula snö i städerna. Allt färre vill åka skidor då, säger Markkanen.

Lumetusta Messilän rinteillä.
Bildtext Det råder ett eget, vintrigt mikroklimat i Messilä, tack vare läget vid Salpausselkä ås. Ändå är bara hälften av backarna öppna.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Framtida vintrar, klimat och vintersport

Niiranen känner inte till att säsongen tidigare har skjutits fram lika långt som i år. Tanken går till klimatförändringen och den alpina skidsporten som förutsätter snö och kyla. Alexandra Niiranen reflekterar över tanken att Södra Finlands vintrar kanske i framtiden ser ut som januari i år.

– Den rädslan finns ju och frågan har varit aktuell inom vår gren. Vi tvingas från Södra Finland flyga och resa massor för att kunna träna, säger Niiranen.

Alexandra Niiranen (huvudtränare) & Katarina Koljonen (skidskoleansvarig)
Bildtext Alexandra Niiranen och Katarina Koljonen hoppas på kallare väder
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Hon har med tävlingsgrupper tränat alpin skidsport på glaciären och sett med egna ögon hur den har krympt. Ett framtida varmare klimat för med sig nytänkande inom grenen.

– Snölagring har blivit populärt under de senaste åren och träningshallar med inomhusbacke är aktuella inom grenen. Dock så hoppas man ju på att det skulle vara möjligt att ha det naturligt, säger Niiranen.

Mera aktuellt just nu är ändå att få en start på säsongen. Den högsta önskan i Grankulla är att temperaturen skulle sjunka under nollstrecket och hållas där i flera dagar. Då skulle man kunna börja tillverka snö med den splitternya vattenpumpen.

– Idealt skulle vara minus fyra till minus sju grader. Det kräver minst två till fyra dygn att få upp halva backen, säger Alexandra Niiranen.