Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roger Federer kunde inte bjuda Novak Djokovic på motstånd: "Det var uppenbart att han var skadad" – Australian Opens damfinal en riktig högoddsare

Från 2020
Roger Federer gratulerar Novak Djokovic efter matchen.
Bildtext Roger Federer gratulerar Novak Djokovic efter matchen.
Bild: EPA-E​FE/MICHAEL DODGE/AOP

Det drar ihop sig i grand slam-tennisturneringen Australian Open. På lördag gör Sofia Kenin och Garbiñe Muguruza upp om damsingeln och på söndag utmanar en tysk eller österrikare Novak Djokovic i herrsingeln. Henri Kontinen har i sin tur tagit sig till semifinal i mixed dubbel.

Novak Djokovic har som väntat avancerat till final i herrsingeln i Australian Open. Roger Federer såg i inledningen ut att gå mot en setseger då Djokovic servade och det stod 2–5 0:30. Djokovic kom ändå tillbaka och vann första set med 7–6 efter tiebreak.

Federer drogs med en ljumskskada redan i kvartsfinalen mot Tennys Sandgren men lyckades smått sensationellt vinna den femsetaren.

Mot Djokovic var det uppenbart att skadan fortfarande störde schweizaren.

– Respekt till Roger för att han spelade i kväll. Det var uppenbart att han var skadad. Han var begränsad att röra sig, sa Djokovic enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag hade ingenting att förlora. Det var hemskt att idag behöva gå igenom det jag gjorde, sa Federer.

Skrällfinal

I damsingeln är finalen ett möte mellan två skrällar. Sofia Kenin är seedad på 14:e plats och Garbiñe Muguruza är oseedad.

Kenin besegrade hemmaspelaren Ashleigh Barty med 2–0 i set. Barty ledde det första setets tiebreak med 6–4, men förlorade fyra raka bollar och setet med 6–8.

I andra set hade Barty 5–4 och 40:15 i egen serve. Hon missade ändå två setbollar och förlorade till sist setet med 5–7.

I den andra semifinalen hade Simona Halep fyra setbollar i det första setet. Det var ändå Muguruza som vann med 7–6 efter att ha vunnit tiebreaket med 10–8. Spanjorskan vann det andra setet med 7–5 efter ett servebreak i läget 6–5 då Halep försökte ta setet till tiebreak.

Muguruza har vunnit Franska öppna 2016 och Wimbledon 2017 men har under den senaste haft svårt att få till det.

Damfinalen spelas på lördag klockan 10.30 finsk tid.

Kontinen vidare

Finländaren Henri Kontinen har tillsammans med Gabriela Dabrowski från Kanada tagit sig till semifinal i mixed dubbel.

Kontinen / Dabrowski besegrade Latisha Chan / Ivan Dodig med 2–0 i set i kvartsfinalen. I semifinalen möter Kontinen / Dabrowski Nikola Mektic från Kroatien och Barbora Krejcikova från Tjeckien.

I herrdubbeln fick Kontinen tillsammans med partnern Jan-Lennard Struff tacka för sig efter kvartsfinalen.

Resultat:

Semifinal, herrsingel:
Roger Federer [3] (SUI) – Novak Djokovic [2] (SRB) 0–3 (6–7, 4–6, 3–6)

I finalen ställs Djokovic mot segraren i den andra semifinalen. Dominic Thiem [5] från Österrike och Alexander Zverev [7] från Tyskland gör upp i den andra semifinalen på fredag klockan 10.30.

Semifinaler, damsingel:
Ashleigh Barty [1] (AUS) – Sofia Kenin [14] (USA) 0–2 (6–7, 5–7)
Simona Halep [4] (ROU) – Garbiñe Muguruza (ESP) 0–2 (6–7, 5–7)

Kvartsfinal, mixed dubbel:
Latisha Chan [6] (TPE) / Ivan Dodig [6] (CRO) – Gabriela Dabrowski [3] (CAN) / Henri Kontinen [3] (FIN) 0–2 (5–7, 6–7)

Diskussion om artikeln