Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Kyndelsmässodagen är en ljus helgdag i vintermörkret

Från 2020
Lars-Johan Sandvik och Johan Klingenberg ser glada in i kameran, i bakgrunden predikstolen i Nykarleby kyrka.
Bildtext Lars-Johan Sandvik predikar och Johan Klingenberg leder gudstjänsten från Nykarleby kyrka. - Jag hoppas att gudstjänsten kan skänka ljus och hopp säger Johan Klingenberg.
Bild: Mikaela Forsman-Sten

Kyndelsmässodagen hör till de söndagar som bokstavligen lyser upp vintermörkret. Samtidigt inleds den här söndagen medborgarinsamlingen Gemensamt ansvar.

Kyndel som är gammalsvenska betyder ljus och helgdagen har långa anor. Traditionen att fira ljusfest den här dagen härstammar från medeltiden. Lika gammal är seden att den här dagen välsigna de ljus som skulle användas i kyrkan under det kommande året.

Gudstjänst i radio och tv

I år är det Nykarleby församling som står värd och inbjuder till gudstjänst i radio och tv på kyndelsmässodagen.

– Jag hoppas att gudstjänsten ska präglas av ljus och hopp, säger Johan Klingenberg om gudstjänsten där han är liturg.

– Personligen tilltalas jag av Tomas Sjödins tanke: ”Hopp är det som gör det möjligt att leva utan en lösning, att få omges av goda krafter, tankar, blickar och sammanhang. Sammanhang som välkomnar mig inklusive det jag kämpar med. I förljugenheten och det äppelkäcka blir man än mer ensam.”

Att få tro sig vara buren av någon större och vila i den förvissningen tycker jag om, säger Johan Klingenberg om gudstjänsten.

I gudstjänsten predikar Lars-Johan Sandvik utgående från kyndelsmässodagens evangelium.

Texten handlar om när Josef och Maria gick med Jesus till templet för att tacka Gud, och hur de där möter den gamle Symeon som upplever sig se Guds härlighet i det lilla Jesusbarnet.

Nykarleby kyrka i vintertid.
Bildtext Nykarleby kyrka i vinterskrud.
Bild: YLE/Roger Källman

Sånger och psalmer med ljuset i centrum

Gudstjänsten innehåller mycket sång då två körer medverkar, kyrkokören och Novumkören.

Församlingens kyrkokör ledd av Magdalena Ringvall stöder psalmsången och hon sjunger bland annat med i psalmen Kristus är världens ljus.

Den andra kören, Novumkören med Caj Nordström som körledare, sjunger hela tre sånger. De är sången Barn och stjärnor med text av Ylva Eggehorn, sången Lov, ära och pris, och den omtyckta psalmen Jag lyfter ögat mot himmelen.

Psalmerna ackompanjeras av Göran Näs på orgel och med tvärflöjt medverkar Aurora Löija.

Stearinljus som brinner.
Bildtext Kyndelsmässodagen är en ljusfest.
Bild: Marcus Rosenlund

I kombination med psalmer som Lov ske dig Herre Jesus Krist och Lova Gud i himmelshöjd blir det en gudstjänst med många lovprisande sånger och psalmer där ljuset står i centrum.

Söndagens bibeltexter läses av Hanna Hellman och Kent Lundqvist och i förbönen medverkar Charlotta Lillas och Thomas Ingo.

– Kyndelsmässodagen är en av kyrkoårets mer uppmärksammade helgdagar. Med sitt tema om ljus och hopp hör den till de söndagar som bokstavligen lyser upp vintermörkret, säger Lucas Snellman som regisserar tv-gudstjänsten i Yle Fem.

– För den som befinner sej nära Nykarleby så är förstås alla välkomna att delta på plats i kyrkan, kom då gärna i god tid innan kl 12.00.

Målning av heliga Birgitta klädd i blått med gyllene gloria kring huvudet. Birgitta skriver i en bok och guds hand sänder strålar till den gyllene glorian.
Bildtext Den heliga Birgitta, som gett Nykarleby kyrka sitt namn, finns även på en målning i kyrkan.
Bild: Mikaela Forsman-Sten

På kyndelsmässodagen öppnas insamlingen Gemensamt ansvar

Kyndelsmässodagen är också speciell i och med att man i landets kyrkor uppmärksammar öppningen av insamlingen Gemensamt ansvar. Gemensamt ansvar är en medborgarinsamling som här i Finland lyfter fram föräldraskapets utmaningar samt barns och ungas behov av att ha en trygg vuxen att prata med. Utomlands går pengarna i år till föräldrastödjande åtgärder i katastrofområden.

Kyndelsmässodagens gudstjänst sänds från Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby centrum och sänds i Yle Fem och på Arenan kl. 12.00 och kl. 13.03 i Yle Vega. Gudstjänsten kan även ses på Arenan i 30 dagar efter sändning.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln