Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Byggarbetsplatsen på Salutorget en utmaning för polisen - gångtunnlarna svåra att övervaka

Från 2020
Salutorget i Åbo
Bildtext Det är en utmaning för polisen att övervaka tillfälliga tunnlar för fotgängare.
Bild: Stefan Granholm/Yle

Övervakningskamerorna ser inte vad som händer i tunnlarna och polisen får patrullera mera till fots, det är en del av utmaningarna som byggarbetsplatsen på Salutorget i Åbo bjuder polisen på. Samtidigt har oroligheterna vid torget minskat.

Salutorget i Åbo har sedan länge varit en orolig plats nattetid, speciellt på helgerna. Polisen har torget under intensiv bevakning både genom att patrullera på torget och via ett stort antal övervakningskameror.

Nu då större delen av torget är en byggarbetsplats kan polisen inte patrullera lika fritt med bil utan får i större grad patrullera till fots, säger Stephan Sundqvist som är överkommissarie vid Sydvästra Finlands polisinrättning.

- Tyvärr ser inte kamerorna vad som händer i den långa tunneln längs med Eriksgatan men vi har inte heller fått in någon anmälan om att där skulle ha inträffat något kriminellt, konstaterar Sundqvist.

Buset har flyttat från torget

Enligt Sundqvist är det nu märkbart lugnare på torget och vid dess omedelbara närvaro än innan parkeringshallen började byggas, “buset” har istället flyttat till kvarteren runt torget. Stökigast är det i närheten av krogar och nattklubbar enligt polisen.

Att Eriksgatan och Köpmansgatan är avstängda vid Salutorget påverkar buss- och biltrafiken och således även utryckningsfordonen.

Sundqvist håller med om att alla avstängda gator är ett visst hinder för utryckningsfordon men de flesta av polisens patruller är utspridda på olika ställen i staden då eventuella alarm kommer, så att enskilda gatstumpar är avstängda påverkar inte i stor grad polisens utryckningstider, säger han.

Diskussion om artikeln