Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland vill bygga en flytande barriär i havet för att förhindra migranter att ta sig till de grekiska öarna

Från 2020
Barn i lägret Moria på ön Lesbos i Grekland 21.1.2020
Bildtext Barn i lägret Moria på ön Lesbos i Grekland 21.1.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Grekland vill konstruera en flytande barriär i Egeiska havet för att förhindra migranter att komma över havet från Turkiet och ta i land på de grekiska öarna.

Grekland har länge fungerat som en viktig port till EU-länderna. Under de senaste åren har bland annat över en miljon syriska flyktingar sökt sig till EU-området.

En överenskommelse med Turkiet ledde till att antalet migranter över havet minskade radikalt från och med 2016, men migranter har ändå tagit sig i stora skador till de grekiska öarna.

På öarna bor migranter i läger som inte har tillräckligt med kapacitet att ta emot dem.

Barriären i havet placeras utanför Lesbos

Den nätliknande barriären i havet ska enligt de grekiska planerna bli 2,7 kilometer lång. Avspärrningen kommer att placeras utanför ön Lesbos där det överfyllda lägret Moria är beläget.

Barriären ska resa sig 50 centimeter över havsytan och förses med ljusmärken så att den syns på natten.

Den plats där det flytande staketet ska placeras ligger i ett område norr om Lesbos där migranter brukar röra sig på grund av det korta avståndet mellan Turkiet och Grekland.

Om den här flytande barriären - som kostar 500 000 euro - fungerar kan man förlänga den med 15 kilometer, bedömer de grekiska myndigheterna.

"Staketet kommer inte att stoppa flyktingarna"

Hjälporganisationer - som har beskrivit levnadsförhållandena i lägren på de grekiska öarna som outhärdliga - säger att staketet inte kommer att stoppa migranterna, och att Grekland i stället borde fokusera på att få fart på processerna för asylansökningar.

I fjol anlände 59 726 flyktingar och migranter till den grekiska kusten, uppger FN:s flyktingorganisation UNHCR. Nästan 80 procent av dem kom till öarna Chios, Samos och Lesbos.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln