Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Har det blivit oroligare bland ungdomar i Karis? Åsikterna går isär och unga vill helst få hänga ifred

Från 2020
Ungdomar utanför ungdomsgården Villa Haga i Karis.
Bildtext Fast vintern hittills varit ovanligt varm är det ändå rått och kyligt ute. Därför vill ungdomarna helst hänga inomhus, men kanske inte hemma. Arkivbild, ungdomarna på bilden har ingenting med artikeln att göra
Bild: Yle/Tove Virta

De unga i Karis vill ha ett ställe där de kan hänga efter skolan. Ungdomsgården borde vara det självklara alternativet, men i stället har biblioteket och mataffärerna i centrum blivit allt populärare.

Åtminstone ända tills man blir utslängd.

I Karis centrum en vanlig vardag strax före klockan 15 är det lugnt och nästan folktomt. I mataffärerna och i biblioteket ser man mest pensionärer.

En stund senare vimlar det av tonåringar som i små gäng kommer in matbutikerna.

En del av dem går in i affären för att köpa mellanmål. Energidryckerna verkar vara omtyckta.

Energidrycker, flera olika sorter, på några butikshyllor.
Bildtext De här dryckerma är förbjudna på ungdomsgården. I biblioteket säger ingen något om energidrycker, så länge man inte blir för högljudd.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ganska många av ungdomarna blir ändå kvar nära ingången vid butikskassorna. De står där och hänger.

En del av dem lutar sig till och med mot rullbandet där kunderna brukar stå när de plockar upp sina varor.

Det finns ingen annanstans att vara, speciellt på vintern så kan man inte stå ute

― Tonåring i Karis

En av de här ungdomarna säger att det är skönare att stå inne i butiken när det är vått och kallt ute.

Speciellt länge brukar de ändå inte få stå kvar och hänga. Väktarna brukar ganska snabbt slänga ut dem.

- Efter det drar vi iväg till bibban och när vi blir utslängda därifrån far vi kanske en sväng till Uncan, säger en av ungdomarna som står en bit från butikskassan.

Inget annat ställe att vara på

Biblioteket i Karis har alltid varit ett populärt ställe bland ungdomar. Hit kommer man för att värma kalla fingrar och tår, men också för att äta mellanmål och föra högljudda samtal.

I Uncan är det förbjudet med energidryck och att snusa. Det är det också på bibban, men det tar längre tid att bli utslängd från bibban

― Tonåring i Karis

I biblioteket Karis står det en väktare. Det är Frank Holmlund, pensionerad polis.

En man i väktarkläder står nere vid en trappa. I taket hänger en skylt där det står "bibliotek". Han ser ganska glad ut.
Bildtext Frank Holmlund säger att ungdomarna kommer strax efter klockan 15. Två timmar senare är det lugnt på bibban igen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Det är mycket ungdomar som kommer hit. Det beror säkert på att Uncan har stängt på måndagar. De har inget annat ställe att vara på, säger väktare Frank Holmlund.

Ungdomsgården i Karis har förutom måndagar också stängt på torsdagar.

Tonåringar får inte heller komma till Uncan före klockan 16 på tisdagar och onsdagar eftersom de tidiga eftermiddagstimmarna är reserverade för yngre skolelever.

Ungdomsgården i Villa Haga i Karis verkar inte heller vara det första alternativet bland alla ungdomar.

I Uncan är det så sträng övervakning och allting är sönder. Biljardbordet är i bitar och det finns inget att göra där och du har alltid någon som tittar över axeln, typ, vad gör du?

― Tonåring i Karis

Ungdomsledare Sebastian Berg försvarar ungdomsgårdens öppettider med att det är en resursfråga.

- Visst skulle vi gärna ha öppet varje dag, men vi har också kontorsdagar, planeringsdagar och femdagars arbetsvecka. Jobbar vi en lördag, faller det en måndag bort, säger ungdomsledare Sebastian Berg.

En man med mörkt, smålockigt hår står framför en svart krittavla med engelska ord som "we care", "mind Your language" och "freinds" Finns också en skylt med rött kryss över något som ska föreställa energidryck.
Bildtext Just den här dagen stängde Uncan i Karis redan klockan 16 så de ungdomar som drog vidare från biblioteket kom till en stängd dörr. Sebastian Berg berättar att en kollega var sjuk och därför kunde man inte hålla Uncan öppen på kvällen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Sebastian Berg tycker att ungdomarna nog hittar till ungdomsgården, också de som brukar hänga vid matbutikerna och biblioteket.

- Alla trivs kanske inte på ungdomsgården eftersom vi har så strikta regler. Man får till exempel inte dricka energidrycker här inne så därför hänger de på bibban. Men nog kommer de hit sedan när de har druckit upp dem.

"Inte oroligare"

Sebastian Berg upplever inte att ungdomarna skulle vara desto mer rastlösa eller att det skulle vara oroligare i Karis än vad det har varit tidigare.

Med tidigare syftar de flesta i Karis på innan den omtalade misshandeln i järnvägstunneln i mitten av januari.

- Jag skulle säga att de flesta ungdomarna här i trakten mår nog bra. Det finns de där vissa som mår dåligt och de mår tyvärr allt sämre. Men inte tycker jag att vi för den skull behöver ta till några drastiska åtgärder. Vi har ungdomsgårdarna öppna helt som vanligt och man är hjärtligt välkommen att delta i vår verksamhet, säger Sebastian Berg.

Ett gult trähus inne i en stad. Det är Karis ungdomsgård, Villa Haga en mulen, snöfri januaridag 2020
Bildtext Ungdomsgården finns i det hus som kallas Villa Haga. Rökning utanför Uncan är naturligtvis inte tillåtet, men enligt ungdomar i Karis bryts det en hel del mot regeln.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Problemet med Uncan är att de kan inte portförbjuda någon för alltid. Man får till exempel inte röka utanför Uncan och det värsta som kan hända är att man blir portförbjuden för resten av kvällen

― Tonåring i Karis

På ungdomsbyrån planerar man ändå att köra igång med föräldrapatrullering, främst på veckoslut och vid större evenemang, men vid behov också vardagskvällar.

Det här är något man försökt starta flera gånger tidigare, men det har alltid fallit på att väldigt få vuxna har anmält sig frivilliga.

Samtidigt säger Sebastian Berg att det är väldigt lugnt i Karis om kvällarna.

- Går du ut på Köpmansgatan en lördag efter klockan 16 är det stendött, säger Sebastian Berg

Läget har lugnat sig i Pojo

Raseborgs ungdomsfullmäktiges nyvalda ordförande Kaisla Dahlqvist efterlyser ett aktivare grepp från de vuxnas sida och att polisen ska vara mer synlig.

Hon hoppas också att ungdomsgårdarna i Raseborg skulle ha mera öppet.

En ung kvinna ute på skolgård. Karis svenska högstadium och Karis-Billnäs gymnasium i bakgrunden.
Bildtext Kaisla Dahlqvist vill att de unga i Raseborg ska känna sig trygga och inkluderade.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Kaisla Dahlqvist bor i Pojo och berättar att efter att byföreningen i Pojo tog tag i oroligheterna i Pojo kyrkby hösten 2019 har det blivit betydligt lugnare.

I Pojo handlade det främst om vuxna med alkohol- och drogproblem och med kriminell bakgrund som har flyttat till Pojo kyrkby, men också problem med skadegörelse efter skolavslutningen på våren.

Föräldrapatruller är ingalunda något nytt i Raseborg. Bjarne Björklund har tidigare jobbat som specialungdomsarbetare, men redan före det var han med om att starta en föräldrapatrullering.

- Det var i slutet av 1990-talet och det var ganska oroligt. Otroligt många ungdomar rörde sig på stan på veckosluten och i synnerhet vid större evenemang, skolavslutningar och vappen, minns Bjarne Björklund.

En skallig man med röd tröja och svart jacka lutar mot en pelare. utomhus. Han ser allvarlig ut
Bildtext Bjarne Björklund tror att man borde hitta någon annan form av vuxenansvar än de föräldrapatruller som fungerade för drygt tjugo år sedan.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Dessutom användes det rikligt med alkohol och det förekom också droger.

Bjarne Björklund säger att föräldrapatrullen fick ett gott mottagande av ungdomarna.

- Det hände att vi ringde efter hjälp och såg till att ungdomar som hade druckit för mycket fördes till sjukhus, men vår uppgift var inte att kontakta föräldrarna. Det fick de (myndigheterna) sedan göra.

Vuxna som skapat hotfull stämning på biblioteket

Däremot är Bjarne Björklund osäker på att en föräldragrupp skulle fungera i dagens läge.

- På den tiden rörde sig flera hundra ungdomar ute på stan i Ekenäs och Karis, i dag är det små gäng.

Bjarne Björklund misstänker att ungdomarna skulle känna sig utpekade och då är föräldrapatrullering till ingen nytta.

En vit marmorbyggnad, inte längre i fräscht skick. I huset finns Karis bibliotek. Sommar, blå himmel, solsken.
Bildtext Biblioteket finns i Fokus i centrum av Karis. När nya Fokus byggs är det meningen att det ska bli ett kulturhus där både unga och äldre ska trivas. Kanske ett nytt kafé kunde bli en ny samlingsplats för de unga? Invid gamla bussis fanns i tiderna ett kafé som var populärt för de ungdomar som idag är runt 50 (minst).
Bild: Yle / Pia Santonen

Tillbaka till Karis bibliotek som numera har väktare på plats när biblioteket är öppet.

- Det är nog inte för ungdomarnas skull, säger ansvariga bibliotekarie Ann-Kristin Nylund.

Raseborgs stad beslöt att anlita väktare då när busstationen ännu fanns i samma byggnad.

Det var inte ungdomarna som skapade känslan av otrygghet hos de anställda på biblioteket, utan vuxna som kunde bete sig hotfullt.

- Ungdomar har det rört sig här hela tiden, speciellt när busstationen fanns här och de väntade på bussen hem. Men de är kanske lite rastlösare nu än vad de varit tidigare, säger Ann-Kristin Nylund.

En blond medelålders kvinns sitter vid sitt skrivbord. Mycket papper och böcker och en dator på skrivbordet. Hon ser allvarlig och bestämd ut. Har ett grannblått band med sitt personalkort runt halsen
Bildtext Ann-Kristin Nylund funderar nog om bibliotekspersonalen är lite väl tolerant. Samtidigt säger hon att bibliotekskunderna inte heller brukar klaga.
Bild: Yle / Julia Mildh

Nylund säger att det varje höst vid skolstart brukar vara lite mer liv när nyblivna sjuor söker sin plats, men den här hösten och vintern har oroligheterna fortsatt.

- De går av och an och blir ganska högljudda, beskriver Nylund en vanlig vardag efter klockan 15 på biblioteket i Karis.

Det ska vara tyst på bibban men alla är jättehögljudda och de lekstrider, alltså pucklar på varandra och det flyger stolar. Det kastas snusprillor överallt

― Tonåring i Karis

- Man måste inte vara helt tyst, men ändå respektera våra regler. När det är många gäng här blir ljudnivån lite väl hög, säger Ann-Kristin Nylund samtidigt som hon medger att hon har ganska goda nerver.

- Vi har alla haft barn och tonåringar, nog vet vi alla hur det är. Inte vet jag om vi alla gånger är så snälla, men vi säger nog till först, några gånger.

I bibban är det mest väktare och så finns det en så kallad bibbatant som brukar gå och säga att de ska vara tysta. När det inte hjälper så kommer väktarna. Men nästa dag är de tillbaka, man kan inte portförbjuda dem

― Tonåring i Karis

- De får ändå inte äta här inne i bibliotekssalen. De måste äta där ute, endera vid trappan eller så där nere, säger Ann-Kristin Nylund.

Ett beigefärgat, rektangulärt bord och röda plaststolar. I bakrunden ett vitt rektangulärt bord och flera stolar.
Bildtext Här invid trappan till Karis bibliotek brukar ungdomarna sitta och äta mellanmål.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Där nere, det vill säga vid ingången till biblioteket och utställningshallen på bottenplan står väktare Frank Holmlund. Ibland tar han sig en tur en trappa upp, till bibliotekssalen.

Det är fascinerande att se hur ungdomarna genast rätar lite på sina ryggar när han går förbi, fast de tystnar också när jag går förbi.

En radioredaktör med bandspelare har ibland en märklig förmåga att få de flesta att sänka ljudnivån.

- Här får de vara så länge som de beter sig ordentligt. Men om det börjar bli körigt och hopa sig med gäng så att folk har svårt att röra sig här så då måste jag flytta på dem lite, helst så att de far ut, säger Frank Holmlund.

Speciellt jobbigt tycker Frank Holmlund inte att det är, men ibland får han säga till på skarpen innan det har någon effekt.

- De flesta beter sig, för de vill bli kvar här inne, säger Frank Holmlund.

Annat sätt att umgås

Sammanfattningsvis återgår vi till frågan som ställdes i början, det vill säga, har det blivit oroligare i Karis?

Ungdomsledare Sebastian Berg tycker alltså att det inte har blivit oroligare, medan ansvariga bibliotekarie Ann-Kristin Nylund har en känsla av att de unga är rastlösare än tidigare.

Små sjuor kanske backar undan om de kommer, för de skriker nog till åt riktigt vem som helst. Jag sku ändå inte villa påstå att folk är rädda för dom, för man har vant sig

― Tonåring i Karis

Före detta specialungdomsarbetare och tidigare aktiv i föräldrapatruller Bjarne Björklund säger att ungdomarnas sätt att umgås har ändrat.

De rör sig mindre ute, dricker mindre alkohol, men droganvändningen har fortsatt. Dessutom har tillgången till mobilt nät och sociala medier också gjort att våld och mobbing antagit nya former.

Du kanske kan kopplas till dom här människorna, du känner dem, och rör dig någon gång med dem. Så de skrämmer inte en. Men har du aldrig träffat dem tidigare förstår jag att du kanske backar för dem och är rädd för dem

― Tonåring i Karis

"Känslan att vad som helst kan hända"

Raseborgs ungdomsfullmäktigeordförande Kaisla Dahlqvist upplever att det är oroligt bland de unga, speciellt i Karis.

- Det är nog oroligt just nu fast polisen patrullerar mera. Det är den där känslan att vad som helst kan hända. Fast man kan inte tänka så heller. Då begränsar man sitt liv.

Kaisla Dahlqvist tror att oron delvis beror på att många unga mår dåligt.

Raseborgs ungdomsfullmäktige har också fört fram att det borde ordnas en må bra-dag för unga med bland annat stressförebyggande övningar och övningar i hur man hanterar panikattacker.

Hittills har Raseborgs beslutsfattare inte behandlat initiativet om en Må bra-dag för unga.

Diskussion om artikeln