Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnan i Lappland som insjuknat i coronaviruset mår bra – några personer har försatts i karantän

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 14:05.
En snöig bild av Lapplands centralsjukhus.
Bildtext Lapplands centralsjukhus har gjort en utförlig kartläggning av den smittade 32-åriga kvinnans rörelser, och tror sig ha hittat alla människor hon varit i kontakt med.
Bild: Lehtikuva

Man räknar med att 24 personer har exponerats för coronaviruset efter att det första coronavirusfallet bekräftades i Finland. Några av dem har försatts i karantän. Deras hälsotillstånd följs med i 14 dygn.

Lapplands centralsjukhus ordnade en presskonferens om fallet på torsdagskvällen.

– De som exponerats är utländska turister och de har exponerats en längre tid. [De som har försatts i karantän] har varit förstående och lättade över att saken utreds. De är i karantän i 14 dygn räknat från sista gången som de exponerats för viruset, sade Markku Broas som är infektionsöverläkare vid Lapplands centralsjukhus.

Två anställda vid sjukhuset är också i hemmakarantän för att de har vistats i samma rum som patienten utan skydd en kort stund. De jobbar på distans, men enligt Broas kan man inte säga att de exponerats för viruset.

Broas säger att prover har tagits från personerna som försatts i karantän och resultaten väntas vara färdiga i morgon på fredag eller senast på lördag.

Enligt Broas har myndigheterna under torsdagen försökt kartlägga de 24 personer som kan ha exponerats för viruset.

– Vi har inte lyckats kontakta alla. Vi vet hur många som exponerats, men vi har svårt att få tillgång till namnuppgifter eller kontaktuppgifter, men vi försöker att fiska fram information. Det tar tid. I första hand tar vi kontakt med de som eventuellt till exempel åkt med samma buss som kvinnan som insjuknat, säger Broas.

Detaljer om hur kvinnan reste uppges inte

Kvinnan som insjuknat i coronaviruset försatts i karantän i går. Enligt Lapplands centralsjukhus är hennes hälsotillstånd bra.

Kvinnan reste från Wuhan, där viruset först uppdagades, förra torsdagen och ska ha fått symptom på söndag. Två dagar senare tog akutvårdspersonal henne till sjukhuset i Rovaniemi.

Så här undviker du smittan:

Några detaljer om patientens rutt uppges inte till medierna, enligt Lapplands sjukvårdsdistrikt.

THL uppger att kvinnan ska testa negativt för coronaviruset två gånger, innan hon får lämna sjukhuset.

THL: Risken att dö i sjukdomen beräknas vara cirka två procent

Taneli Puumalainen som leder Institutet för hälsa och välfärd THL:s avdelning för infektionssjukdomar och vaccin sade under presskonferensen att man beräknar att risken för att dö på grund av det nya coronaviruset är cirka två procent.

Enligt THL har tio fall av sjukdomen rapporterats inom EU-området. I går hade nio personer insjuknat och efter det har ett nytt fall uppdagats i Frankrike.

THL har skickat en epidemiolog och en forskare som talar kinesiska till Lappland. De ska bistå Lapplands centralsjukhus i skötseln av coronavirussmittan. Han twittrade om saken tidigare på torsdagen.

Artikeln korrigerades den 30.1.2020 klockan 19.35 med uppgiften om att några personer har försatts i karantän, inte fyra som det stod tidigare. Lapplands sjukvårdsdistrikt uppgav inte en exakt siffra.


Rättelse den 4.2.2020 kl. 14: I ursprungsartikeln stod det att kvinnan hade uppsökt hälsocentralen i Ivalo som skickade henne till Lapplands centralsjukhus. I själva verket tog akutvårdspersonalen henne direkt till sjukhuset.

Diskussion om artikeln