Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estnisk expertgrupp ska utreda om det behövs en ny Estonia-utredning - svaret kommer i slutet av mars

Från 2020
Uppdaterad 30.01.2020 19:50.
Tv-bild på M/S Estonias skrov i tv-nyheterna.
Bildtext Estland, Finland och Sverige skrev 1995 under ett avtal om gravfrid som också några andra länder senare har undertecknat.
Bild: TV-uutiset

Estlands regering tillsätter en arbetsgrupp som ska ta ställning till kraven på att passagerarfärjan Estonia undersöks närmare.

Gruppen ska ta ställning till om det behövs en ny utredning och vad som egentligen borde utredas.

- Anhöriga till offren för katastrofen har ansökt om att regeringen ska besluta om en ny utredning. Vi vill att våra bästa experter tar ställning till om det behövs och under vilka omständigheter i så fall.

Så står det i ett pressmeddelande Estlands regering och justitieminister Raivo Aeg gav ut på torsdagskvällen.

Expertgruppen kommer att ledas av justitieministeriets kansler och bestå av representanter från fyra ministerier samt olika experter. Exakt vilka de här experterna är står det inte i pressmeddelandet.

På det här sättet skjuter den estniska regeringen upp sitt beslut till slutet av mars. Detta trots att Tallinns författningsdomstol i november slog fast att regeringen måste svara senast den 25 januari.

Estland vill ha konsensus med Finland och Sverige

Hittills har Estlands regering varit fåordig angående en eventuell ny utredning, som förväntas inbegripa en undersökning av vraket.

Men i november kom regeringen med ett par viktiga uttalanden.

- Det här berör invånare också i andra länder och vi måste uppnå konsensus med de här ländernas regeringar, sa inrikesminister Mart Helme då. Det är en process som tar lång tid.

Blommor och ljus på minnesmärket Bruten linje på 25-årsdagen av Estoniakatastrofen.
Bildtext Anhöriga i Estland lämnade hösten 2016 in en begäran om en ny utredning av Estonia-katastrofen. Får de besked i mars har processen för att få ett svar tagit tre och ett halvt år.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Också justitieminister Aeg uttalade sig då och konstaterade att det också finns många som vill att gravfriden respekteras.

- Frågan har en emotionell sida, men också en utrikes- och en inrikespolitisk sida. Vi har ett trilateralt avtal med Finland och Sverige.

Han betonade då att det måste påvisas att det finns omständigheter som motiverar en ny utredningsprocess.

- Finns det inte det är det inte rätt at öppna en utredning bara av nyfikenhet, sa Aeg i november.

Raivo Aeg uttalade sig om en eventuell Estonia-utredning den 21 november 2019.
Bildtext Justitieminister Raivo Aeg uttalade sig kort om en eventuell Estonia-utredning den 21 november 2019.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Arbetsgruppens uppgift blir att föreslå hur regeringen ska gå vidare, men beslutet ligger helt i den estniska regeringens händer. Också premiärminister Jüri Ratas har betonat att det är ett svårt tema.

- Vi inser alla att det här en känslig fråga oberoende av om vi öppnar en ny utredning eller inte. Frågan måste avvägas nio eller tio gånger, men sedan kan beslutet bara tas en gång.

Avtalet om gravfrid som slöts mellan Sverige, Finland och Estland 1995 är ett mycket kortfattat dokument som ger utrymme för tolkningar.

― Margus Kurm, Estlands förre statsåklagare och den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009, i Svenska Yles program Spotlight

Diskussion om artikeln