Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succébacken Mikko Lehtonen tangerade Mika Strömbergs klubbrekord – Jokerit tog sällsynt bortaseger

Från 2020
Uppdaterad 30.01.2020 18:54.
Jokerit besegrade Metallurg Magnitogorsk - se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan

Mikko Lehtonen låg bakom målet som tog Jokerit till förlängning. Samtidigt tangerade han också klubbens poängrekord för en back i grundserien. Jokerit besegrade Metallurg Magnitogorsk på bortaplan för första gången på över fyra år.

Mikko Lehtonen har varit sensationellt bra för Jokerit den här säsongen. Han har varit en av ligans bästa backar och producerat poäng på löpande band.

Lehtonens starka form har också gjort att han närmat sig poängrekordet för en Jokeritback i grundserien. Säsongen 1996–97 gjorde Mika Strömberg 42 poäng och efter dagens match delar Strömberg och Lehtonen på rekordet.

Lehtonen spelade fram till Nicklas Jensens 3–3-kvittering i den tredje perioden. Dansken blev också matchhjälte för Jokerit då han avgjorde matchen i början av förlängningen.

– Jag är otroligt stolt över laget, summerade tränaren Lauri Marjamäki insatsen för Viasat.

Jokerit tappade allt i andra perioden

Jokerit inledde också matchen stark och dominerade i den första perioden. Teemu Eronen spräckte nollan efter drygt sex minuter och Saku Mäenalanen ökade på till 2–0 i slutet av perioden.

– Vi måste börja jobba hårdare, sa Metallurgs Brandon Kozun i den första periodpausen.

Och det var precis vad Metallurg gjorde i den andra perioden. Det var ett helt nytt lag som klev ut på isen och tog över matchen.

Hemmalaget radade upp chanser och efter fem minuter reducerade Grigorij Dronov. Scenförändringen var total i den andra perioden och kvitteringen skulle också komma. Då fem minuter återstod prickade Denis Parsjin in 2–2.

Nästan omgående efter kvitteringen fick Jokerit spela i numerärt överläge med fem spelare mot tre men laget bommade det läget. I stället gjorde veteranen Sergej Mozjakin 3–2 för Metallurg i slutet av perioden.

– Vi lät Metallurg ta över och vi reagerade inte speciellt bra när vi hamnade under press. Vi släppte in några lätta mål, sa Jokerits lagkapten Peter Regin efter den andra perioden.

Jokerit var illa ute under långa stunder också i den tredje perioden men laget lyckades få till en kvittering och ett segermål. Dagens seger var den första för Jokerit på bortaplan mot Metallurg Magnitogorsk sedan oktober 2015.

Resultat:

Metallurg Magnitogorsk – Jokerit 3–4 efter förlängning
06.17 0–1 Teemu Eronen (John Norman, Veli-Matti Savinainen)
15.50 0–2 Saku Mäenalanen (Veli-Matti Savinainen, John Norman)
24.25 1–2 Grigorij Dronov (Eric O´Dell, Nikita Rozjkov)
34.49 2–2 Denis Parsjin (Grigorij Dronov, Andej Loktionov)
38.19 3–2 Sergej Mozjakin
57.47 3–3 Nicklas Jensen (Brian O´Neill, Mikko Lehtonen)
60.46 3–4 Nicklas Jensen (Veli-Matti Savinainen)

Bildkälla: Viasat

Diskussion om artikeln