Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO utlyser internationellt hälsonödläge på grund av coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 31.01.2020 16:21.
En man med glasögon och kostym på sig.
Bildtext WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under presskonferensen 30.1.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världshälsoorganisationen WHO utlyser hälsonödläge på grund av det nya coronaviruset (2019nCoV). Syftet med att utlysa nödläge är att försöka främja det internationella samarbetet för att kämpa mot viruset.

– Vår största oro är att viruset sprider sig till länder med svagare hälsovårdssystem. Det här innebär inget misstroende mot Kina, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under WHO:s presskonferens i Genève.

Enligt WHO finns det "inga skäl" att begränsa resandet till och från Kina eller handeln med Kina på grund av coronaviruset. Flera flygbolag, bland dem Finnair, har ändå redan ställt in flyg på grund av smittorisken.

– WHO rekommenderar inte några begränsningar och i själva verket motsätter WHO sig begränsningar, sade Adhanom Ghebreyesus i Genève.

Inget ändrar i Finland på grund av hälsonödläget

WHO har utlyst internationellt nödläge 5 gånger sedan 2007

WHO:s internationella expertkommitté sade i ett uttalande att det finns bevis för att "det kan vara ineffektivt" att begränsa folks frihet att röra sig under hälsonödlägen och att det kan "ta bort resurser från andra ingripanden" .

Enligt kommittén kan begränsningar ha negativa effekter på olika länders ekonomi och stoppa hjälp och tekniskt stöd som kan behövas i kampen mot viruset. I vissa fall har tillfälliga begränsningar ändå visat sig vara användbara, menar kommittén.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vad skiljer corona från sars och svininfluensan? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är relativt ovanligt att WHO utlyser ett internationellt hälsonödläge. Det har bara hänt fem gånger sedan år 2007: på grund av svininfluensa (H1N1) år 2009, polio år 2014, zikaviruset år 2016 och två gånger på grund av ebola, åren 2014 och 2019.

Viruset har spridits till 18 länder

Över 8 000 uppges ha smittats och 171 har hittills dött i Kina på grund av viruset som spridits från Kina till kring 18 länder.

I USA konstaterades ett första fall där viruset spridit sig från en människa till en annan på torsdag.

Det är ett par som bor i Chicago som insjuknat. Först insjuknade frun som nyligen besökt Wuhan och sedan insjuknade också hennes man, som inte hade rest till Kina.

Amerikanska hälsomyndigheter betonade ändå att risken för att smittas i USA är liten.

I Europa uppdagades det första fallet där viruset smittat från en person till en annan i Tyskland i måndags. Där smittades en 33-årig man i förra veckan av sin kinesiska kollega som nyligen besökt Wuhan.

Det första coronavirusfallet i Finland bekräftades på onsdag. 24 personer uppges eventuellt ha exponerats.

Flera länder evakuerar medborgare – Finland ordnar inte egna flyg för finländare

Flera länder har redan evakuerat sina medborgare från Wuhan. Till exempel flög Japan hem medborgare, varav tre bekräftades bära på coronaviruset.

USA har uppgett att ingen av de 200 personer som evakuerats bar på viruset.

EU-kommissionen tänker också flyga hem EU-medborgare från Wuhan. Portugals rundradiobolag Sic Noticias rapporterade på torsdag att ett flygplan skulle hämta kring 300 EU-medborgare från Wuhan.

– Kring 350 passagerare är på väg tillbaka. De är alla européer och de kommer från många olika länder, bland dem finns portugiser, sade planets pilot innan planet lyfte från flygplatsen i Beja som ligger söder om Lissabon.

Sverige och Norge hör till de länder som kommer att hjälpa sina medborgare i området kring Wuhan att komma hem. Utrikesministeriet i Finland uppgav på torsdagen till Svenska Yle att Finland inte planerar att ordna egna flyg för att ta hem finländare från Wuhan.

Att flera flygbolag ställt in sina flyg från Kina har gjort det svårare för människor att lämna landet.

Kinesiska myndigheter har isolerat staden Wuhan från resten av landet.

Fler människor har nu smittats av det nya coronaviruset än av det närbesläktade sars som härjade i början av 2000-talet.

Drygt 5 300 personer smittades av sars under åren 2002 och 2003, men sars var betydligt dödligare än det nya viruset.

Källor: Reuters, AFP, STT, TASS

Artikeln uppdaterades den 31.1. med faktarutan om hur Finland påverkas av nödläget.

Diskussion om artikeln