Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

2 000 nya smittade på ett dygn, dödstalet uppe i 213 - Kina kritiseras för att ha hemlighållit hur coronaviruset spreds

Från 2020
Uppdaterad 31.01.2020 10:15.
Kina bekräftade på fredag morgon 43 nya dödsfall under det senaste dygnet, alla utom ett inträffade i provinsen Hubei. Bilden är från ett sjukhus i provinshuvudstaden Wuhan.
Bildtext Kina bekräftade på fredag morgon 43 nya dödsfall under det senaste dygnet, alla utom ett inträffade i provinsen Hubei. Bilden är från ett sjukhus i provinshuvudstaden Wuhan.

Kina bekräftade i morse att det så kallade Wuhanviruset har krävt 213 dödsoffer. Nästan 10 000 personer har smittats, vilket är nästan 2 000 fler än för ett dygn sedan.

43 nya dödsfall rapporterades under det senaste dygnet, alla utom ett av dödsoffren var från den värst drabbade provinsen Hubei.

Dagen innan rapporterades 38 dödsfall, vilket innebär att antalet döda och smittade fortfarande ökar stadigt, trots krisåtgärder över hela landet.

9 350 personer har infekterats och man undersöker över 100 000 misstänkta smittofall i Kina. Smittade har bekräftats i 22 länder, bland dem också Finland, men inga dödsfall har ännu inträffat utanför Kina.

Kina säger att man kommer att hämta hem medborgare från Hubei som befinner sig utomlands, "så snabbt som möjligt."

- Kineser från Hubei och särskilt de som som kommer från Wuhan har stött på praktiska problem utomlands, säger det kinesiska utrikesministeriets talesman Hua Chunying, som oroar sig för rasism mot kineser på grund av epidemin.

Kina har förbjudit gruppresor utomlands och överväger nu hur man skall få hem kinesiska turister, då många flygbolag har ställt in flyg till Kina.

Världshälsoorganisationen WHO utfärdade i går kväll globalt nödläge, för att förbättra samarbetet i kampen mot att epidemin förvärras.

USA uppmanar amerikaner att undvika resor till Kina och de som är där uppmanas att lämna landet så fort som möjligt. I utrikesministeriets rekommendation betraktas Kina nu lika riskfyllt som Irak and Afghanistan.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanon Ghebreyesus anser inte att det finns skäl att införa reserestriktioner även om många länder och företag har utfärdat sina egna rekommendationer.

- Det finns ingen orsak för åtgärder som i onödan inskränker internationell handel och resefrihet, sade WHO chefen som hyllade Kinas respons och massiva åtgärder för att få kontroll över epidemin.

Human Righs Watch kritiseras Kina

Den New York baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch, kritiserar kinesiska myndigheter för att till en början ha försökt hemlighålla det nya coronavirusets spridning.

Det kan enligt HRW ha fördröjt och försvårat kampen mot epidemin.

Kinesiska myndigheter har också trakasserat och gripit folk för "ryktesspridning" och censurerat debatten om epidemin på sociala medier.

- Coronavirus utbrottet kräver en snabb och heltäckande respons som respekterar mänskliga rättigheter, säger forskaren Yaqiu Wang på Human Rights Watch. Han tillägger att man påträffade det första fallet den 1 december i Wuhan.

Nästan en månad senare meddelade hälsovårdsmyndigheter i Wuhan att 27 personer hade smittats av ett nytt virus och man larmade WHO, som en vecka senare identifierade viruset som 2019-nCov.

Vakter i Pekings metro tar temperaturen vid ingången till en station.
Bildtext Vakter i Pekings metro tar temperaturen vid ingången till en station.
Bild: /All Over Press

HRW säger att kineserna kontrollerade och begränsade information om virusepidemin från och med medlet av december, delvis av helt legitima skäl för att motarbeta rykten och desinformation.

Tiotals människor har gripits för "ryktesspridning" på sociala medier, bland dem en läkare som vårdade infekterade. Läkaren som själv infekterades senare och nu är i kritiskt tillstånd, sände privata meddelanden där han varnade sina vänner om epidemin.

Ett antal artiklar och bloggar har censurerats, bland dem sådana som beskriver det dagliga livet i områden som i praktiken har försatts i karantän. Till exempel kvinnorättsaktivisten Guo Jing klagar över att hon har haft svårigheter att berätta om sitt liv i Wuhan.

Hälsovårdspersonal har förbjudits att tala med medier och en del utländska journalister har förbjudits att utföra sitt jobb, konstaterar Human Rights Watch.

Källor: AP, AFP, Human Rights Watch

Diskussion om artikeln