Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kiira Korpi fortsätter att kritisera aktörer i idrotten – Paavo Arhinmäki svarar och menar att etiska centrumet inte kräver mer resurser

Från 2020
Kiira Korpi.
Bildtext Kiira Korpi.
Bild: Lehtikuva

Kiira Korpis kritik mot makthavare inom idrotten fortsätter. Nu är framför allt Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) i skottgluggen.

Efter att kartläggningen av en konståkningstränares metoder mot unga idrottare i en klubb i huvudstadsregionen publicerades för ett par veckor sen har debatten gått het.

Den före detta konståkningsstjärnan Kiira Korpi har varit en av de starkaste rösterna. Hon har bland annat kritiserat tränarkulturen och avsaknaden av hårdare straff för tränaren.

Nu kritiserar Korpi Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) och olympiska kommittén. Hon är inte nöjd med att FCEI skulle börja utreda hur idrottens regler kan bli enhetligare.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Paavo Arhinmäki skrev i går på Twitter att statens idrottsråd – där Arhinmäki är ordförande – har pratat med representanter från FCEI och olympiska kommittén för reda ut hur man ska ta tag i oetiskt agerande i idrotten.

Statens idrottsråd publicerade en lista med punkter för att minska diskriminering och trakasserier i idrotten. En punkt är att centralisera det disciplinära arbetet och FCEI ses som en naturlig aktör.

Korpi vill se en annan, utomstående aktör som åtminstone stöder FCEI.

"Givetvis är olympiska kommittén och FCEI där och kräver mer pengar till deras egna, egendomliga övervakningsapparat. Varför skulle idrottare lita på att det skulle lösa något? Varför får idrotten vara en egen ö med egna regler? Varför tar man inte idrotten närmare övriga samhällets regler?", skriver Korpi på Twitter.

Arhinmäki skriver i sin tur att FCEI inte har krävt mer resurser, men att man behöver fler anställda om antalet uppgifter ökar.

Diskussion om artikeln