Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flera hundra i kö till vårdcentralerna i Raseborg - inte ens privata vårdbolag kan alltid fixa läkare

Från 2020
Stetoskop upphängt på en vägg.
Bildtext Läkarbristen är svår inom Raseborg.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Köerna till vårdcentralerna i Raseborg har varit långa redan en lång tid på grund av läkarbrist. De som på hösten har kontaktat tidsbeställningen har inte fått läkartid utan har i stället hamnat på en kölista.

Som mest fanns det 300 klienter i kö, men för närvarande är siffran ungefär 250.

Problemen gäller både Ekenäs och Karis vårdcentraler.

- Vårdgarantin har hållit än så länge och den ska hålla. Men optimalt skulle det vara med en betydligt kortare kö, säger chefsläkaren Tove Wide i Raseborg.

Vårdgarantin kräver att klienten i fall som inte är brådskande får en tid inom tre månader.

En av tre läkare fattas

På stadens vårdcentraler borde det finnas 15 heltidsanställda läkare. Av dem saknas nu ungefär en tredjedel (mellan 4 och 5,5 läkare) - trots ett avtal med vårdföretag om köpläkare.

Det är i dagens läge inte längre självklart att företagen har köpläkare när staden behöver dem. Raseborg har flera gånger fått nej från olika vårdföretag.

Köpläkaravtal ska hjälpa

Grundtrygghetsnämnden godkände på torsdagen (30.1) ett fortsatt avtal med företaget Suomen Kotilääkäripalvelu Oy/Terveydenhuolto.com för första halvåret.

I praktiken handlar det om två läkare som jobbar med 80-procentig arbetstid, samt eventuellt två andra, varav den ena kan jobba som skolläkare i ett par månader och den andra några veckor.

Kostnaderna för de här köpläkarna i ett halvår uppgår i avtalet till drygt 170 000 euro.

För att underlätta situationen har staden också avtalat med sina egna läkare så att de kan jobba övertid.

Ytterligare tar man in sedan tidigare bekanta läkare om de kan jobba enstaka dagar. De här arrangemangen räcker ändå inte till för att trygga vården.

- Det är jätteviktigt också för dem som jobbar på vårdcentralerna att bemanningen är tillräcklig, påminner chefsläkaren Tove Wide.