Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Säsong fem av succéserien The Crown blir den sista – Imelda Staunton tar över rollen som drottning Elizabeth

Från 2020
Skådespelaren Imelda Staunton fotograferad mot röd vägg bakgrund i Rom 2019.
Bildtext Imelda Staunton ska spela drottningen i seriens femte och sista säsong.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I den femte säsongen av den populära Netflixserien The Crown får vi se Imelda Staunton som drottning. Säsongen blir dessutom seriens sista, meddelar seriens skapare Peter Morgan.

The Crown, som handlar om drottning Elizabeth II och hennes tid som regent från början av 1950-talet till i dag, har setts i över 73 miljoner hushåll världen över.

Seriens fans önskan om en sjätte säsong kommer inte att slå in, efter att Morgan under fredagen lät höra att säsong fem blir den sista – trots att han ursprungligen planerat att fortsätta serien.

Claire Foy spelade en ung drottning Elizabeth i början av serien , och ersattes sedan i säsong tre av Olivia Colman. Säsong tre utspelar sig mellan åren 1964 och 1977.

Nu är det Imelda Stauntons tur att porträttera drottningen då seriens händelseförlopp flyttas fram till tjugohundratalet.

– Imelda är en häpnadsväckande talang och en fantastisk efterträdare till Claire Foy och Olivia Colman, motiverade Morgan valet av Staunton.

Eftersom säsong fem blir den sista är det osannolikt att serien behandlar de senaste stormarna kring kungahuset, så som prins Harry och Hertiginnan Meghans beslut att stiga åt sidan och prins Andrews vänskap med Jeffrey Epstein.

Säsong 1–3 av The Crown finns att se på streamingtjänsten Netflix.

Källor: Netflix, The Guardian, The Hollywood reporter