Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Husdjur i bostaden kan överraska räddningspersonal – klistermärke ger djur och räddningspersonal trygghet

Från 2020
En kvinna sitter i en soffa och leker med en hund.
Bildtext Mari Myllymäki hämtade sin hund Nipsu från Grekland. Nipsu är rädd för hårda ljud och vid till exempel fyrverkerier går hunden och gömmer sig under sängen.)
Bild: Kalle Niskala / Yle

Klistermärket som berättar att det finns djur i bostaden placeras på ett synligt ställe utanför bostaden så att räddningspersonalen vid en nödsituation lätt kan se det.

I Mari Myllymäkis kök är det full rulle. Hunden Nipsu jagar två av Myllymäkis katter, Masa och Nimetön. Båda katterna hoppar upp på köksbordet för att undkomma Nipsu.

Katterna Miku och Pepsi följer med situationen från diskbänken.

Nipsus och katternas ägare Mari Myllymäki skaffade sig ett klistermärke som informerar om att det finns husdjur i lägenheten från Räddnigsverket. Hon fick veta om klistermärket via sociala media.

- Lustigt att jag inte har kommit att tänka på det tidigare, säger Myllymäki.

Räddningsverken runtom i Finland har delat ut klistermärken som varnar för att det finns djur i lägenheten redan i flera års tid. Utdelningen har baserat sig på räddningsverkens egen aktivitet.

- Det finns inga direkta problem med det här men en par gånger i året stöter räddningspersonal på djur som är ensamma i bostaden, säger Antti Kätevä vid Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk.

Djur är oberäkneliga

I Mellersta Österbotten sker årligen ett tiotal utryckningar där man också stöter på djur. Vid bränder har det också inträffat olyckor då man inte känt till att det finns djur i bostaden.

- I ett släckningsuppdrag gick brandmannen in till grannlägenheten för att kolla läget. Hunden i lägenheten bet brandmannen i handen, säger Antti Kätevä.

Palomestari esittelee oikeassa kädessään Asunnossa lemmikkieläimiä tarroja. Vasemmalla kädellään hän pitelee sylissään koiraa.
Bildtext Om man vid en brand ser ett klistermärke som informerar om att det bor djur i bostaden så vet brandmännen att det lönar sig att söka efter ett djur som till exempel gömmer sig av rädsla säger brandmästare Antti Kätevä.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Djur beter sig på oväntade sätt när de upplever att deras liv är i fara.

Mari Myllymäki vet att hennes hund och katter beter sig på ett annat sätt om de är rädda eller upplever att en situation är hotande.

- Nipsu springer undan för raketljud, så den skulle säkert fara och gömma sig om det skulle börja brinna. Katterna igen skulle kunna gå och möta brandmännen, säger Myllymäki.

Nimetön går och sover i en papplåda och Nipsu försöker dra i den. Verksamheten tar abrupt slut då djuren hör hur torrfodret hälls upp i matkopparna.

Behövlig i framförallt höghus

I Karleby tryckte räddningsverket själv upp klistermärkena som informerar om djur i bostaden och de är gratis för kunderna. På internet hittar man också en kommersiell version av klistermärket som kostar åtta euro.

Sanna Räsänen från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK berättar att kutymen varierar mellan olika räddningsverk.

- Vi har ingen koordinerad tryckning och utdelning av klistermärken utan alla Räddningsverk agerar som egna enheter, säger Räsänen.

Fast det inte finns statistik på hur vanliga klistermärkena är konstaterar Räsänen ändå att det fanns tider då inte ett enda klistermärke förekom. Nu finns dom i alla fall.

- Med tanke på det har det skett en förbättring, säger Räsänen.

Vid Österbottens räddningsverk berättar riskhanteringschef Thomas Nykvist att man redan i många år haft ett motsvarande klistermärke.

- Man får komma hit och hämta ett om man vill och så bukar vi dela ut dem på till exempel mässor och tillställningar där vi träffar många människor, säger Nykvist.

Enligt SPEK skulle det vara bra om klistermärkena som varnar för djur i bostaden blev allmännare, speciellt i höghus.

I egnahemshus kan man ibland dra slutsatsen att det bor djur i huset på basen av utrustning utomhus, som till exempel hundkoja eller liknande. Den möjligheten finns inte när det gäller höghus.

Mari Myllymäki leker med katterna med ett paketsnöre. Nipsu tar bandet i munnen och börjar tugga på det. Bandet kunde vara en elsladd.

- Ett par kvarter härifrån brann ett hus ner för några år sedan. Ett djur omkom i den branden, minns Myllymäki.

Branden hade uppkommit då hunden hade tuggat på en elapparat på soffan. Apparatens ackumulator exploderade och hela huset brann ner.

- Det skulle kunna hända också hos oss eftersom Nipsu ibland förivrar sig på att tugga på grejer, säger Myllymäki.

Alla husdjur listas

Husdjurs klistermärket ska fästas vid ytterdörren eller vid ett fönster. Stället ska väljas så att klistermärket syns bra vid en räddningsoperation.

För närvarande informerar klistermärket bara att det finns djur i bostaden, men en förändring är på kommande.

- I nästa upplaga av klistermärket ska man också kunna specificera de djur som bor i bostaden, säger brandmästare Antti Kätevä.

Det tycker Mari Myllymäki låter bra.

- Om det händer någonting så vet man hur många djur som behöver räddas.

Artikeln baserar sig på Asunnossa olevat lemmikit yllättävät joskus pelastuslaitoksen – tarra ovessa on hätätilanteessa turva sekä eläimille että pelastajille skriven av Kaje Komulainen Yle Kokkola, översatt av Malin Hulkki.

På andra språk

Diskussion om artikeln