Kinaexpert: Kommunistpartiet kan tvingas till reformer efter coronavirusets skadegörelse på ekonomin
Osäkerheten är stor i Kina och omvärlden kring Corona-viruset. Fredagens slutkurser på börserna tydde på oro på många håll i världen. Viruset kan ge synliga problem både för Kinas ekonomi och politik.
Det är för tidigt att uttala sig om exakt vilka följder coronaviruset kan få för Kina och omvärlden.
Coronaviruset har utlysts till ett medicinskt nödläge. Ekonomin ogillar osäkerhet. Men det är inte ett ekonomiskt nödläge ännu.
- Vi kommer ändå säkert att se den ekonomiska tillväxten i Kina sjunka en del. Det säger Kristina Sandklef, ekonom och Kinakännare på Consilio International i Sverige.
Mer hot än möjlighet?
Experter inom internationell politik diskuterar ständigt om Kina är ett hot eller en möjlighet. Det var tema också på Hanaholmen i Esbo, där Sandklef medverkade som talare. Hon anser att det är mer ett hot än en möjlighet just nu.
Men hon råder ingen att sluta investera i Kina.
- Det är nog dumt att dra sig ur Kina vad det gäller investeringar. Det kommer ju att bli ett normalläge igen, säger Kristina Sandklef.
Ingen god början på det nya året
Just nu firas kinesiskt nyår. Då är det stängt i Kina, precis som under julhelgen i Norden. Stora mängder kineser är på resa, internt i landet eller på turistresor utomlands.
Det är därför smittan har spridits internationellt, och också vi i Norden har haft besök av smittade kineser. Många företag har nu förlängt nyårsledigheten med en extra semestervecka. Vissa företag kanske förlänger den ytterligare, tror Sandklef.
De som kan jobba hemifrån gör visserligen det. Men det går ju inte på till exempel en bilfabrik, så tillverkningsindustrin hotas att påverkas mer av sjukdomen och smitträdslan.
Storföretagen stänger
Flera stora amerikanska företag har stängt både kontor, produktion och försäljning i Kina.
Starbucks håller stängt på 2000 kafeer. McDonalds hör också till de företag som har stängt och gett semester åt sina anställda.
Många nordiska företag påverkas också. Svenskägda Ikea och H&M har till exempel stängt alla sina varuhus. Det påverkar deras försäljningssiffror den närmaste tiden.
Under Sars-epidemin år 2003, första och andra kvartalet, sjönk tillväxten med två procentenheter. Det finns en risk för att det sjunker ännu mer nu, säger Kristina Sandklef.
Tjänstesektorn har blivit större sedan senaste epidemi. Nu påverkas restauranger, biografer och så vidare. Den typen av verksamhet har ju knappast stor omsättning i dessa dagar, noterar Sandklef.
Internationell bilindustri drabbas i jättestaden
Industri och produktivitet påverkas alltså. Inte minst gäller det bilindustrin, säger Kristina Sandklef.
Tretton företag har bilfabriker i Wuhan som är en viktig hubb för biltillverkning. Det är bland annat därför det finns så många fransmän i Wuhan, de har jobbat med biltillverkningen.
Nu evakueras många utlänningar från Kina, och de kanske inte återvänder i första rappet.
Stora följder
Amerikanska medier påminner gärna om att Wuhan är en och en halv gång större än New York när det gäller befolkningstal, med elva miljoner invånare.
Hela Hubei-provinsen har ett befolkningstal på femtio miljoner människor som nu inte kan resa eller röra på sig.
Internationell press rapporterar om svårigheten att leverera mat och förnödenheter till så många människor i ett slutet område.
Privatbilism är förbjuden, metro och kollektivtrafik står stilla för att ingen ska sprida smittan. Tillsvidare är det där de allra flesta dödsfallen har uppstått.
Isolering också internationellt
På fredag räknade man till över 11 000 insjuknade och flera hundra dödsfall. De närmaste veckorna visar det sig om smittan sprider sig snabbt eller om Kina får ordning på problemet.
Allt fler internationella flygbolag har stängt sina flygrutter till Kina. Ryssland har stängt sin gräns mot Kina, och länder som Israel har förbjudit all flygtrafik från Kina.
På många håll i världen är kineserna inte speciellt välkomna just nu.
Den amerikanska handelsministern Wilbur Ross uttryckte redan något som liknade skadeglädje när han trodde att smittan kan komma att gynna USA. Där hoppas man att många omprövar sitt beslut att placera tillverkning i Kina.
Politisk och ekonomisk smitta?
Coronasmittan påverkar säkert ekonomin, men hur är det med politiken?
Kristina Sandklef är inte bara ekonomisk Kinaexpert, hon har också jobbat som säkerhetspolitisk analytiker på Försvarsmakten med Kina som specialitet.
Hon påminner om ett ökande politiskt förtryck i Kina. Det styrande kommunistpartiet håller sträng kontroll över medborgarna.
Kina anklagas också för industrispionage och påverkansoperationer utomlands, inte minst genom ekonomiska investeringar.
- Ja, det finns definitivt ett hot från Kina, säger Kristina Sandklef.
Hon citerar EU som kallar Kina en systemhotande rival. De bedriver sin ekonomiska verksamhet med hjälp av statssubventioner.
- Vi konkurrerar helt enkelt inte på lika villkor som de kinesiska företagen. De har tillgång till så mycket mer, billig el, mark, nära samarbete till makthavarna på alla plan, som gynnar de egna kinesiska företagen.
"Det gick helt åt motsatt håll än man tänkt"
USA har ett handelskrig på gång med Kina, trots att man talar om vapenvila och ett första steg mot handelsavtal.
USA ser Kina som en stor rival och de har varit öppna med Kina. Alla hade hoppats att Kina skulle få det bättre så det blir ekonomisk tillväxt och bättre på flera sätt, påpekar Kristina Sandklef.
- Då - trodde man - kommer Kina också att införa marknadsekonomi och det blir en demokrati med ökade politiska rättigheter. Men nu har det blivit rakt tvärtom.
Samtidigt fortsätter den kinesiska ekonomin att växa. Det var inte riktigt det vi hade räknat med, säger Kristina Sandklef.
Toppstyrningen kan ha fördröjt corona-bekämpningen
Ett problem är att Kina lierar sig med andra stater som har liknande värderingar. Kina utgör ett stort hot mot det liberala demokratiska samhället med yttrandefrihet som vi har, säger Kristina Sandklef.
Det finns de som säger att Kina är ett bra land att få bukt med ett farligt coronavirus som sprider sig. Det kan vara en fördel att det sker i ett totalitärt land, som styrs av ett enda parti som effektivt kan stänga hela landet om det behövs.
- Ja, absolut, säger Kristina Sandklef. Men samtidigt var det kanske just det som gjorde att viruset inte rapporterades in tidigare. Folk var rädda för repressalier om de rapporterade uppåt om problem.
Man har en övertro till sitt ledarskap, säger Kristina Sandklef. Det behövdes ett besked från den högsta ledningen om att coronaviruset skulle bekämpas innan det började hända saker i Kina.
Sars för snart tio år sedan, hade sin höjdpunkt i mars-april. men i juni hade man allt under kontroll, påpekar Kristina Sandklef.
- Jag skulle tippa att om inte viruset muterar på grund av ökad turism så kanske vi kan räkna med att det är under kontroll fram till sommaren eller tidigare.
Det kommer att bli ett normalläge igen. Det är Kristina Sandklef övertygad om. Men de senaste dagarna har börskurserna sjunkit för många företag inom handel och transport i utrikestrafiken.
- Tillväxten har sjunkit ganska mycket i Kina under det senaste året. Års-BNP växte med 6,1 procent, det sista kvartalet var väldigt lågt, noterar Sandklef.
Delvis kan det bero på att den kinesiska staten har gått in och blandat sig i näringslivet mer än tidigare. Ett sätt att få upp tillväxten är faktiskt att införa marknadsreformer, påpekar hon.
- Men frågan är om kineserna är beredda att göra det. De kanske är rädda att till exempel förlora kontrollen till privata entreprenörer.
Äntligen reformer i Kina?
Om det blir för låg tillväxt kan Kina känna sig tvingad att genomföra några reformer för att få i gång tillväxten. En del till och med hoppas på att det nu ska bli marknadsekonomi i Kina.
- För man ska komma ihåg att det är den ekonomiska tillväxten som det kommunistiska partiet bygger sin legitimitet på, säger Kristina Sandklef.
Möjligen kan viruskrisen användas också som ursäkt för att förklara varför ekonomin går långsammare i Kina.
Det kommunistiska partiet kan behöva en orsak till att alla reformer inte kan genomföras så snabbt som man har lovat sina medborgare, misstänker Kristina Sandklef.