Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jubel och sorg – ett tudelat Storbritannien lämnade EU i natt

Från 2020
Brexikvällen i London 31.1.2020
Bildtext Boris Johnson blev slutgiltigt inatt brexitivrarnas hjälte. Premiärministern var ändå inte själv på plats vid den stora folkfesten vid parlamentet då klockan slog brexit.
Bild: AFP / Lehtikuva

Klockan 23:00 brittisk och klockan 01:00 finsk tid lämnade Storbritannien efter en över tre år lång process till slut Europeiska unionen. Landet drog sig ur EU under samma splittrade stämningar som har präglat hela processen sen folkomröstningen den 23 juni 2016.

Utanför det brittiska parlamentet firade några tusen brexitivrare i uppsluppen och nationalistisk stämning.

Så här såg det ut i London sekunderna då Storbritannien gick ut ur EU - Spela upp på Arenan

– Låt oss fira ikväll som vi aldrig firat förr, sade Brexitpartiets ledare Nigel Farage som i veckan triumferande lämnade sitt jobb som EU-parlamentariker efter 15 år i Bryssel.

– Vi gjorde det! Vi har helt förändrat landskapet i vårt land. Och då vi en gång är ute kommer vi aldrig att bli medlemmar igen.

Boris firade med brittiskt bubbel

Premiärminister Johnson deltog inte i festen vid Parliament Square, utan i sitt residens med en skara brexitveteraner och närmaste allierade.

Premiärministern bjöd sina gäster på en meny som helt och hållet var fri från europeiska råvaror, meddelade hans stab, rostbiff på engelskt lamm, kanapéer med brittisk blåmögelost och inhemskt bornerande vin.

En timme före brexitögonblicket släppte hans stab ett bandat tal, där Johnson lovade föra landet samman igen.

– För många är det här ett förvånande ögonblick av hopp, ett ögonblick de aldrig trodde att skulle komma, sade Johnson.

– Och det finns andra som känner ångest och förlust.

– Och så finns det en tredje grupp, kanske den största, som oroade sig för att den politiska dragkampen aldrig skulle få ett slut. Jag förstår alla de här känslorna och regeringens jobb är nu att föra landet samman och föra oss vidare.

Det var det! Nedräkning och folkfest vid Downing street - Spela upp på Arenan

Den andan hade ändå inte ännu nått ut till britterna då Big bens klocka som hade projicerats på Downingstreets vägg slog brexit.

– Då man jämför med det Boris Johnson sade i sitt tal inne från Downingstreet om att sammanföra nationen och att Storbritannien fortfarande kommer att vara en del av Europa kan man nog sätta det i skarp kontrast mot det som hördes vid Parliament Square.

–- Där var det nog inte enbart sammanhållning det handlade om, utan det var nog väldigt starka brittiska nationalistiska stämningar som rådde och EU fick nog veta hut där, sade Svenska Yles korrespondent Rikhard Husu.

Ljus och minnesstunder

Men vid ödestidpunkten var britterna fortfarande splittrade.

Vid sidan om de fester som ordnades runt omkring i Storbritannien ordnades också på många håll minnesstunder för att sörja att det 47 år långa medlemskapet nu är över.

De största ska ha ordnats i Skottland, där en majoritet av befolkningen röstade mot brexit då det begav sig.

Men flera hundra sörjande hade också samlats vid EU-kommissionens beskickning i London.

De samlade tände ljus och sjöng EU:s officiella hymn Ode till glädjen.

Den gröna lokalpolitikern Martin Dimery beskrev samlingen som en slags begravning.

– EU är det mest framstående internationella projektet för fred, välstånd och utveckling i världen och vi kommer inte längre att vara en del av det. Det känns som en död, och varje död förtjänar en begravning, sade Dimery till The Guardian.

Enande möter motstånd

Det skotska nationalistpartiet SNP:s ledare Nicola Sturgeon sade på fredag att planerna på skotsk självständighet direkt går vidare.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon piti puheen brexit-päivänä.
Bildtext Sturgeon har menat att skottarna förtjänar en andra omröstning, då löften under den förra om fortsatt EU-medlemskap har brutits.
Bild: AOP+

I ett tal sade Sturgeon att det skulle vara ren dumhet av brittiska regeringen att försöka förhindra en andra folkomröstning om skotsk självständighet.

– Det här har aldrig prövats i en domstol men om den brittiska regeringen fortsätter att trotsa vår vilja kommer frågan att prövas, sade Sturgeon.

SNP har argumenterat att omröstningen år 2014, som slutade i ett knappt nej till självständighet, inte längre gäller eftersom Skottland då lovades fortsatt EU-medlemskap om självständigheten röstades ner.

Demonstrationer mot brexit i Belfast

Också på Nordirland har brexitmotståndarna hela tiden utgjort majoritet, och de gjorde sin röst hörd också natten till lördag.

Motståndet har bara ökat efter att det blev klart att Boris Johnsons utträdesavtal innebär olika villkor för Nordirland och resten av Storbritannien och en gräns mellan området och det brittiska fastlandet.

– Det har varit en hel del små protester i små byar längs med den irländska gränsen. Också i Belfast har det demonstrerats, sade Svenska Yles utsända i Nordirland Malin Lindholm.

– Många här förstår att det här inte är slutet utan bara början på en massa nya problem. Särskilt unionisterna, som vill vara en del av Storbritannien, är inte nöjda med beslutet som innebär en gräns mellan Nordirland och resten av landet, sade Lindholm.

Också på Nordirland talas det allt mer om att ansluta sig till republiken Irland, istället för Storbritannien.

– Det finns många som drömmer om att det ska bli verklighet. Det är definitivt en del av debatten här. Det såg man också i att då Nordirlands första minister Arlene Foster uttalade sig vid tidpunkten för brexit inatt, påpekade hon att Nordirland aldrig kommer att bli en del av Irland. Så det är definitivt i allas tankar just nu, sade Lindholm.

Diskussion om artikeln