Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Vad är ett virus, hur vill datorspelare att digitala spel ska utvecklas och hur ska man bemöta klimatskeptiker?

Från 2020
Coronavirus i ett mikroskop.
Bildtext Coronavirus i ett mikroskop.
Bild: AFP / Lehtikuva

Här är några tips för lördagsläsning:

Smittsamma virus och datorvirus påminner om varandra. Det är inget sammanträffande att vi använder virus som analogier när vi snackar om saker som får en stor spridning i sociala medier. Ofta lite irriterande eller rent skadliga saker. Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund förklarar vad ett virus egentligen är.

Den här veckan har coronaviruset och brexit varit på allas läppar. Känner du att du har missat något är det bara att läsa vidare här på svenska.yle.fi. Här hittar du alla våra artiklar om coronaviruset och här hittar du våra artiklar om brexit.

Personer som förhåller sig skeptiska till vaccin eller klimatkrisen har blivit allt synligare det senaste årtiondet. Professorn och akademiledamoten Åsa Wikforss, "den svenska filosofins nya rockstjärna", förklarar hur du diskuterar med dessa skeptiker.

Många spelare kräver mer av spelutvecklarna i dag. Ett spel ska inte bara vara underhållande längre, under de senaste 15–20 åren har allt förändrats för dem som utvecklar digitala spel. Inte bara har spelmarknaden vuxit explosionsartat. Också spelens utformning har förändrats till följd av ny teknologi och nya plattformar.

Av de nio filmer som nominerats för en Oscar i kategorin “bästa film” är sex renodlat manliga historier i den bemärkelsen att de handlar om män. Av dessa bygger fyra på relationen mellan två män. Har du funderat på vems berättelser lyfts fram i Oscarsnomineringarna? Det har kulturredaktören Silja Sahlgren-Fodstad.

Ha en bra kväll!

Diskussion om artikeln