Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinierna säger upp allt samarbete med Israel och USA i protest mot Trumps fredsplan

Från 2020
Palestnierna president Mahmud Abbas håller tal i Ramallah på Västbanken
Bildtext Palestiniernas president Mahmud Abbas avbryter allt samarbete med Israel och USA
Bild: AFP / Lehtikuva

Den palestinska myndigheten uppger sig ha brutit all kontakt med Israel och USA i protest mot president Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern.

Palestiniernas president Mahmud Abbas sade på lördagen under Arabförbundets möte om fredsplanen att beslutet även gäller allt säkerhetssamarbete.

Trumps fredsplan ger Israel rätt att behålla sina bosättningar på Västbanken och slår fast att Jerusalem är Israels odelbara huvudstad.

Jag kommer aldrig att godta den här lösningen. Jag kommer inte att gå till historien som den som sålde Jerusalem

I gengäld föreslås palestinierna få en egen demilitariserad stat på det område som blir kvar och ytterligare några mindre områden som Israel ska lämna över.

– Jag kommer aldrig att godta den här lösningen. Jag kommer inte att gå till historien som den som sålde Jerusalem, sade Abbas.

Abbas uppger att vägrat att ens diskutera planen med Trump.

– Trump ville diskutera med mig i telefon, men jag sade nej. Han ville skicka ett brev men jag vägrade att ta emot det, sade Abbas.

Varken Israel eller USA har hittills kommenterat Abbas uttalande.

Trump ville diskutera med mig i telefon, men jag sade nej. Han ville skicka ett brev men jag vägrade att ta emot det

Palestinierna uppger att planen byter mot Osloavtalet mellan Israel och palestinierna från 1993. Avtalet ledde till grundandet av det palestinska självstyret på Västbanken och Gazaremsan och skulle öppna vägen för ett slutligt fredsavtal.

Både Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, och många vanliga palestinier vill att Abbas helt säger upp Osloavtalet. Det skulle tvinga Israel att ta över de kostsamma och besvärliga ansvaret för säkerheten och offentlig service på Västbanken och Gazaremsan.

Den palestinska myndigheten har tidvis hotat att göra just det, men det har hittills varit frågan om tomma hot.

Men nu har situationen förändrats, speciellt om Israel beslutar att i enlighet med Trumps plan annektera sina bosättningar och Jordandalen, och Abbas kan känna sig så pressad att han är tvungen att förverkliga i alla fall delar av hotet.

Diskussion om artikeln