Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Åskådare ropade nedvärderande ord mot damspelare och kvinnlig domare: "Undrade om hon kan döma över huvud taget"

Från 2020
Uppdaterad 01.02.2020 18:45.
Essi Sainio.
Bildtext Essi Sainio säger att det är viktigt att lyfta fram osakligheter som sker i fotbollen.
Bild: Tomi Hänninen

HJK-damernas cupseger mot KTP fick en bitter eftersmak. Enligt Ilta-Sanomat tvingades både spelarna och domaren att höra osakliga kommentarer från en åskådare.

HJK vann borta mot KTP med klara 9–0 i dag. Det var ändå annat än det som skedde på planen som blev diskussionsämnet.

HJK:s Essi Sainio skrev på Twitter efter matchen att det är sorgligt att det fortfarande finns åskådare som ropar nedvärderande kommentarer och ifrågasätter domaren på grund av kön.

Sainio säger till Ilta-Sanomat att en åskådare som uppfattades som en man ropade nedvärderande kommentarer.

– Den som ropade ifrågasatte också den kvinnliga huvuddomaren och undrade om hon kan döma över huvud taget. Enligt mig är det inte aktuellt år 2020, säger Sainio till tidningen.

– Man måste ta ställning och lyfta fram sånt här offentligt. Det är genant för de som ropar.

Domaren reagerade inte

Enligt Sainio reagerade domaren inte på ropen. Matchen avbröts aldrig på grund av ropen och enligt Sainio ska åskådaren ha blivit bortförd.

– Under matchens gång hann jag inte hålla närmare koll på det, men mot slutet var det tystare. Jag hörde senare att personen blev bortförd.

Även KTP:s huvudtränare Jari-Pekka Gummerus noterade ropen. Han säger till Ilta-Sanomat att han inte uppfattade exakt vad som sades.

HJK vann cupderbyt

I herrarnas cupspel har tre lag har full pott efter två omgångar i gruppspelet. FC Inter, HJK och Ilves har inlett försäsongen på bästa sätt.

För HJK:s del var dagens seger extra skön. Laget slog nämligen rivalen HIFK med 2–1.

Hallen i Tali var proppfull med åskådare, men alla HIFK-supportrar tystades två gånger om i första halvlek. Landslagsmittfältaren Rasmus Schüller gjorde sin första start sen återkomsten till HJK och gjorde mål direkt.

Schüller placerade in 1–0 efter drygt tio minuters spel. Riku Riski spelade fram till fullträffen – och Riski utökade tio minuter före paus.

HJK firar efter mål.
Bildtext HJK tog andra raka cupsegern.
Bild: Lehtikuva

HIFK:s Jani Bäckman fick en utvisning med drygt tio minuter kvar, men man reducerade ändå i slutminuterna från straffpunkten. Efter det tryckte HIFK också på för en kvittering, men det bar ingen frukt.

– Första timmen var bra. Vi dominerade helt och hållet och gjorde två mål. Motståndarna hade ingen chans, men sen släppte vi in dem i onödan. Det blev lite tajt när vi gav dem en straff, säger Daniel O’Shaughnessy på HJK:s webbplats.

I samma grupp avgjorde Timo Furuholm för Inter hemma mot FC Honka.

Tung start för Honkavaara

För SJK har de första matcherna i cupen gått tyngre. Med nye tränaren Jani Honkavaara har laget skrapat ihop en poäng efter två matcher.

Förra helgen blev det ett kryss borta mot RoPS och i dag följde SJK upp med att förlora hemma mot liganykomlingen FC Haka med 1–3.

VPS stod för dagens snabbaste mål när laget fick straff borta mot KPV direkt efter avspark. Steven Morrissey blev fälld och Sebastian Strandvall förvaltade läget från elva meter.

VPS drygade ut sin ledning en kvart senare när Momodou Sarr prickade in 2–0 från nära håll. Vasalaget vann med 2–1 och öppnade segerkontot i cupen.

För EIF fortsatte det däremot att gå tungt. Ekenäslaget förlorade med 0–4 i cuppremiären mot Gnistan och i dag gick det inte bättre.

KTP slog EIF med 2–1. Simon Lindholm satte en sen reducering för EIF.

Fotboll, finska cupen:

Grupp A:
FC Inter–FC Honka 1–0 (1–0)
HIFK–HJK 1–2 (0–2)

Grupp B:
SJK–FC Haka 1–3 (1–2)
Ilves–RoPS 3–1 (2–0)

Grupp C:
Gnistan–MP 1–2 (0–1)
KTP–EIF 2–1 (0–0)

Grupp D:
AC Oulu–AC Kajaani 3–1 (2–0)
KPV–VPS 1–2 (0–2)

Diskussion om artikeln