Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aktivister ockuperar Fortumägt kolkraftverk i Tyskland

Från 2020
Uppdaterad 02.02.2020 12:17.
Datteln 4 testkörs som bäst
Bildtext Demonstranterna vill ha ett slut på användning av stenkol
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Aktivister har under morgonen ockuperat delar av det Fortumägda Unipers nya kolkraftverk Datteln 4 i Tyskland. Omkring 150 personer befinner sig för tillfället på kraftverksområdet.

Det var vid halv åttatiden i morse som aktivisterna från organisationerna Ende Gelände och DeCOALonize trängde in på kraftverksområdet i staden Datteln strax norr om Dortmund.

Bilder från kraftverksområdet visar bland annat personer som har klättrat upp i lastkranar som används för lossning av kolen.

Med aktionen vill man protestera mot att det nya stenkolskraftverket ska tas i bruk om några månader.

Kolkraftverk i Datteln
Bildtext Miljöorganisationerna ser det nya stenkolskraftverket som en ödesdiger signal för omvärlden
Bild: Johnny Sjöblom

Organisationerna protesterar också mot att en stor del av råvaran för kraftverket importeras från Ryssland, där stenkol bryts med metoder som enligt aktivisterna skadar både lokalbefolkningen och miljön.

Kolkraftverk i Datteln
Bildtext Stenkolen importeras från utlandet
Bild: Johnny Sjöblom

När den tyska regeringen och de tyska delstaterna för några veckor sedan kom överens om en tidtabell för att avveckla kolkraftverken fram till år 2038, gav man samtidigt det Fortumägda energibolaget Uniper grönt ljus att köra igång Datteln 4.

– Vi kommer inte att godkänna att man år 2020 tar i bruk ett nytt kolkraftverk, säger talespersonen för Ende Gelände Kathrin Henneberger i organisationens pressmeddelande.

Kraftverket som enligt planerna borde ha stått färdigt redan år 2011 har under de senaste veckorna varit i testdrift.

kolkraftverk ockuperas i detteln
Bildtext Demonstranterna vill ha ett slut på användning av stenkol
Bild: Momozumkreis

Protesterna mot kolkraften i Tyskland har tidigare koncentrerats till den symboliskt viktiga skogen Hambacher Forst, som steg för steg har fått ge vika för ett av de största brunkolsdagbrotten i Tyskland.

När det för några veckor sedan blev klart att det sista partiet av skogen inte får röras, utgår man nu från att protesterna mot kolkraften kommer att koncentreras till stenkolskraftverket i Datteln.

– Vi kommer att kämpa mot Datteln 4 på samma sätt som vi har kämpat för bevarandet av skogen Hambacher Forst, säger Kathrin Henneberger vidare.

Kolkraftverk i Datteln
Bildtext Fortumägda Unipers kraftverk borde ha stått klart redan 2011
Bild: Johnny Sjöblom

Diskussion om artikeln