Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De första finländarna har evakuerats från Wuhan i Kina

Från 2020
Uppdaterad 02.02.2020 16:45.
Evakuering av 3 finländare från Wuhan
Bildtext Finländare var med på ett franskt evakueringsplan
Bild: AFP / Lehtikuva

Utrikesministeriet meddelar att de första finländarna har evakuerats från Wuhan-distriktet i Kina. Ambassaden i Peking och UM har sett till att tre finländare och en annan person med annat medborgarskap kom med på det evakueringsflyg som Frankrike ordnat.

Totalt har ett tiotal finländare vistats i Wuhan-distriktet, som ju är epicentrum för coronaviruset. UM uppger att ambassaden i Peking är redo att bistå också de resterande finländarna med hemresan.

Allt fler exponerade har påträffats

Samtidigt rapporteras att Lapplands sjukvårdsdistrikt nu har påträffat 20 av de 24 personer som kunde ha exponerats för coronaviruset via den insjuknade kinesiska kvinnan.

För tre av de personer som lokaliserats nu har man uteslutit att de exponerats för viruset - de hade hoppat av det turistevenemang i Saariselkä där den insjuknade kvinnan varit.

14 personer är som bäst i karantän, antingen i Rovaniemi eller Enare.

Klarnar snart när den insjuknade kan åka hem

I början av nästa vecka torde det klarna när den insjuknade 32-åriga kinesiska kvinnan kan lämna sjukhuset. Såvida hon är symptomfri görs nya coronatest på måndagen. Om två test i rad är negativa kan hon åka hem.

Infektionsöverläkare Markku Broas utesluter inte att nya coronavirusfall kan uppdagas i Lappland, men sannolikheten för nya fall har minskat, säger han.

Det finns fortfarande många kinesiska turister i Lappland trots att resebegränsningar börjar synas i turistmängderna.

Markku Broas, infektionsöverläkare
Bildtext Markku Broas

Evakuering av européer pågår

Vid sidan av de tre finländarna evakuerades hundratals européer från det corona-drabbade Wuhan-området i Kina.

Omkring 350 europeer kom ombord på ett plan som landade i Frankrike på söndag eftermiddag. Merparten av dem är fransmän men ett hundratal kommer från andra delar av Europa.

Artikeln uppdaterades klockan 16.10 med att finländare har evakuerats.

Diskussion om artikeln