Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina öppnar det nya coronavirussjukhuset som ska ta emot tusen patienter – se hur det byggdes på åtta dagar

Från 2020
Uppdaterad 03.02.2020 10:54.
Nytt sjukhus på åtta dagar i Kina - Spela upp på Arenan

Coronaviruset 2019-nCov fortsätter att sprida sig i Kina. De senaste siffrorna är över 17 000 smittade och 361 döda. Det är nästan 3 000 nya konstaterade fall på ett dygn.

Epidemin märktes också tydligt då de kinesiska börserna öppnade efter den förlängda nyårshelgen – priset på aktier och råvaror sjönk kraftigt som en följd av oron över sjukdomen.

Utanför Kina har drygt 170 fall konstaterats i ett tjugotal länder. I går kom det första dödsfallet utanför Kina, det var en kinesiska man som avled av sjukdomen i Filippinerna.

I provinsen Hubei, där utbrottet är värst, har hälsovårdsmyndigheter flyttat personal och utrustning till det nybyggda coronasjukhuset.

Sjukhuset som byggdes på endast åtta dagar ska kunna ta emot tusen patienter. Ytterligare ett sjukhus med 1500 bäddplatser ska stå klart inom några dagar.

"Nya sjukhus nödvändiga för att stoppa viruset"

Den högt uppsatta kinesiska epidemiologen Zhong Nanshan säger att de nya sjukhusen är nödvändiga för att stoppa viruset.

– Bristen på rum i sjukhusen har tvingat sjuka människor att återvända hem vilket är extremt farligt. Att vi nu har extra bäddplatser är ett stort framsteg, uppger Zhong.

Sjukhusen i Hubei, där mångmiljonstaden Wuhan ligger, rapporteras vara under väldigt tryck och rapporteras råda brist på utrustning och läkemedel.

Videosnuttar från Wuhan visar långa köer utanför sjukhusen. På en video säger en man att patienter får köa i tio timmar för att se en läkare.

Förlängd nyårsledighet i Hubei

I Hubei har myndigheterna beslutat att ytterligare förlänga skolornas nyårsferie på grund av epidemin.

Karantänsbestämmelserna trappas samtidigt upp i många redan sedan tidigare närmast nedstängda städer.

I staden Wenzhou i provinsen Zhejiang i södra Kina stängdes gatorna och invånarna uppmanades att stanna i sina hem. Endast en familjemedlem får lämna hemmet för att köpa förnödenheter varannan dag.

Wenzhou ligger kring 800 kilometer från Wuhan där epidemin fick sin början.

På flera orter i Kina har myndigheterna också satt in högtalarförsedda drönare som uppmanar folk att sätta på sig sina ansiktsmasker och ger ut hygieninformation.

Diskussion om artikeln