Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen gör comeback i Centern

Från 2020
Uppdaterad 03.02.2020 10:47.
Paavo Väyrynen, en äldre man med kort hår, glasögon kostym och slips framför en blå vägg.
Bildtext Paavo Väyrynen har hunnit vara Centerns ordförande, riksdagsledamot, kandidera i presidentvalet och grunda två partier.
Bild: Derrick Frilund / Yle

I ett pressmeddelande meddelar veteranpolitikern Paavo Väyrynen att han återansluter sig till Centern.

Samtidigt lovar Väyrynen att han kommer att använda sig av alla tillåtna medel för att som partimedlem försöka påverka partiets ideologiska och politiska linje.

Orsaken till att Väyrynen bestämde sig för att återigen bli centerpartist är att han tror att förlusten i förra riksdagsvalet möjliggör en öppen diskussion om partiets kurs.

Centern fick ett historiskt svagt stöd på 13,8 procent i förra vårens riksdagsval. Väyrynen anser att man inte öppet diskuterat valförlustens orsaker inom partiet.

I Yles senaste partimätning hade Centern ett stöd på 12 procent.

Enligt Väyrynen borde Centern nu gå tillbaka till den ideologiska grund som tidigare varit partiets recept för framgång.

Partiledningen kommenterar inte

Väyrynen har verkat som riksdagsledamot under fem decennier och suttit flera gånger på olika ministerposter. Han har också varit Centerns ordförande och ställt upp som presidentkandidat.

Väyrynen hoppade av Centern i april 2018, och har sedan dess hunnit grunda två partier: Medborgarpartiet och Seitsemän tähden liike.

Centerns partiledning har varit fåordig om Väyrynens återkomst.

Diskussion om artikeln