Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Nieminen herrsingelmästare före OS-aspiranterna – Mathilda Lindholm vann sitt tredje FM-guld: "Här står jag som finsk mästare efter åtta operationer och ätstörningar"

Från 2020
Herrsingelfinalen var en av alla tiders mest spännande finaler.
Bildtext Herrsingelfinalen var en av alla tiders mest spännande finaler.
Bild: Jesper von Hertzen

Finska mästerskapen i badminton avgjordes under helgen i Vanda. I singelklasserna sågs nya och överraskande segrare, medan mer rutinerade spelare vann dubblarna.

Det fanns inte på kartan att FM-guldet i herrsingel skulle vinnas av Valtteri Nieminen och att FM-guldet i damsingel skulle vinnas av Julia Salonen. Men just så gick det.

I herrsingel var det bäddat för en final mellan fjolårsvinnaren Eetu Heino och föregående års vinnare Kalle Koljonen. Inte minst eftersom någondera med stor sannolikhet representerar Finland i OS i Tokyo senare i år.

Men bägges väg i FM tog slut i semifinalen. Kalle Koljonen fick ge sig mot Iikka Heino efter en tresetsthriller. Koljonen vann första set med klara 21–7, men sedan kammade Heino hem de två följande seten efter förlängning med 22–20, 23–21.

Upplagt för final mot storebrodern Eetu Heino? Det trodde de flesta men det ville sig inte. Valtteri Nieminen, seedad 5/8 brydde sig inte om sin lägre seedning utan fällde ut andraseedade Heino (i kvartsfinalen hade Nieminen besegrat 3/4-seedade Joonas Korhonen) och tog sig för första gången till FM-final i singel.

Nieminen vann första set med klara siffror, 21–9 medan Heino vann det andra med 21–18. Tredje set gick till Nieminen med 21–17 och föreningen Sulkapalloseura Clear fick således fira sin första FM-guldmedalj efter en match som går till historien som en av alla tiders mest spännande FM-finaler.

– Otrolig känsla! Jag trodde inte att jag skulle vinna redan i år. Men jag lyckades hitta mitt bästa möjliga spel och igår hittade jag rätt flow. Därför vann jag.

– Det är en stor ära att få sitt namn på samma pokal som de här stentuffa spelarna, säger den 24-årige Nieminen och syftar på herrsingelpokalen med vinnarnamn som bland andra Kasperi Salo och Ville Lång.

En intressant poäng är att Nieminen inte hör till landslaget och att han inte just alls tävlar i internationella tävlingar.

17-årig dammästare

Om herrsingelmästaren var ett aningen överraskande namn så kan det samma sägas om damsingelmästaren. Knappt någon, allra minst bara 17 år gamla Julia Salonen själv, trodde att just hon skulle koras till finsk mästare 2020.

Men så gick det. Dessutom utan en enda setförlust. Det hela underlättades förstås av att regerande mästaren och OS-aktuella Airi Mikkelä lämnade återbud på grund av en något trilskande hälskada (och i sanningens namn är Mikkeläs satsning nu till minst 100 % på att komma med till OS).

Salonen kom med andra ord lättare undan eftersom hon fanns på den klart lättare sidan av lottningen – i Mikkeläs frånvaro. På den nedre sidan av lottningen fanns de två andra huvudmotståndarna, Getter Saar och Nella Siilasmaa, som lämpligt tröttade ut varandra i semifinalen med Siilasmaa som ytterst knapp vinnare, 13–21, 21–19, 23–21.

I finalen var Siilasmaa den tröttare och Salonen tog en komfortabel seger med siffrorna 21–13, 21–18. Första FM-guldet i samma veva för Salonens Helsingforsklubb Puistolan Urheilijat.

– Jag kan inte ännu heller förstå vad som egentligen händer. Men jag är väldigt glad över det. Jag kunde inte tro att jag kunde komma så här långt men det lyckades av allt att döma, sade en lika glad som häpen Julia Salonen.

Bästa segertalet

De högst otippade singelvinnarna gav en trevlig extrakrydda till årets FM. I herrdubbel och mixeddubbel var det däremot lågoddsarna som kammade hem guldmedaljerna. Den gemensamma nämnaren? Anton Kaisti.

Dubbelvirtuosen vann mixeddubbeln redan för åttonde gången, den här gången med Inalotta Suutarinen. Lätt kom segern ändå inte. Oskari Larkimo och Sonja Pekkola gav sig först efter en jämn tresetare, 23–25, 22–20, 21–16 skrevs Kaistis och Suutarinens segersiffror.

I herrdubbel tog Kaisti sitt andra FM-guld, precis som i fjol med Oskari Larkimo. I den jämna finalen vann duon över Eetu Heino och Marko Pyykönen med 21–18, 21–19.

Damdubbeln vanns av Jenny Nyström och Mathilda Lindholm som i finalen besegrade Jannica Monnberg och Julia Salonen med 21–16, 21–16.

Efter prisceremonin höll Lindholm ett kort anförande där hon tackade sin klubb Helsingfors Badminton Club, sina tränare och familjemedlemmar för det stöd som hon fått under sina svåra år.

– Tack för allt stöd. Här står jag som finsk mästare efter åtta operationer och ätstörningar, sade Lindholm vars personliga och känslosamma tal fick ögonen att tåras för var och envar.

Diskussion om artikeln