Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Esperi Care byter ägare

Från 2020
Uppdaterad 03.02.2020 13:26.
En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Bildtext Esperi Cares dörr i Kimito.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det skandalomsusade vårdbolaget Esperi Care får nya ägare.

Det är bolagets långivare Danske Bank, Ilmarinen och SEB som tar över bolaget av den internationella investeringsjätten ICG. De bildar ett nytt moderbolag för ändamålet.

I bakgrunden finns Esperi Cares dåliga ekonomi, som försämrades i rask takt under fjolåret.

I ett pressmeddelande på måndagen skrev Esperi Care att varken dess service, personal eller ledning påverkas av ägarbytet.

Massiv kritik

Det var i början av 2019 som det kom fram att det fanns till och med allvarliga brister i vården vid Esperi Cares enheter för äldre.

Det första avslöjandet handlade om Ulrikahemmet i Kristinestad, där bland annat personalmängden var mindre än rekommenderat.

Övervakningsmyndigheten Valvira såg sig tvunget att avbryta vården vid Ulrikahemmet, och senare lade Esperi Care ner verksamheten där.

Efter det här följde en livlig diskussion om nivån på vården vid äldreboenden och nyligen rekommenderade en expertgrupp flera förbättringar för Esperi Cares del.

Dessutom ökade pressen på politikerna att åtgärda personalläget på vårdhemmen. Nu ska det småningom införas en bindande personaldimensionering vid enheterna, även om det inte är helt problemfritt.

Diskussion om artikeln