Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO inleder kamp mot desinformation om coronaviruset - världens kryssningsfartyg vägrar släppa ombord Kinaresenärer

Från 2020
Uppdaterad 03.02.2020 15:48.
Det japanska kryssningsfartyget Diamond Princess försätts i karantän innan det anlöper hamnen i Yokohama
Bildtext Kryssningsfartyget Diamond Princess försätts i karantän innan det anlöper hamnen i Yokohama i Japan.

Världshälsoorganisationen WHO inleder en kampanj för att motarbeta vilseledande uppgifter om coronaviruset. Samtidigt rasade aktiekurserna när börserna i Kina öppnades efter nyårshelgen.

Generalsekreterare Tedros Adhanon Ghebreyesus varnar för de stora risker som den felaktiga informationen för med sig.

- Vi har arbetat med Google för att vara säkra på att folk som söker information om viruset, får WHO:s budskap på toppen av deras sökmotorer, konstaterade Ghebreyesus då han öppnade WHO:s sex dagar långa möte i högkvarteret i Geneve.

- Sociala plattformer som Twitter, Facebook, Tencent och Tiktok har också vidtagit åtgärder för att minska spridningen av felaktig information.

En man i glasögon och kostym sitter bakom ett par mikrofoner med WHO:s logga i bakgrunden.
Bildtext WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus tal avbröts av en hostattack, men han försäkrade att det inte var frågan om corona
Bild: AFP / Lehtikuva

WHO-chefens tal avbröts av en hostattack som skrämde åhörarna, men han försäkrade att det inte fanns anledning till oro.

- Det är inte corona, sade Ghebreyesus, som nyligen besökte Kina.

WHO klagade i går över en "massiv infomedic" vilket var en anspelning på ordet epidemic, det vill säga epidemi. Falska myter och rykten om smittan och botemedel kan orsaka allvarlig skada, varnade WHO.

På måndagen blev det klart att coronaviruset 2019-nCoV nu har krävt fler dödsoffer i Kina än luftvägsinfektionen sars år 2002-2003. Över 360 över 17 000 infekterade kineser har avlidit. På måndagen bekräftades 57 nya dödsfall, vilket är det största antalet hittills på en dag.

WHO utlyste förra veckan globalt hälsonödläge på grund av virus utbrottet.

Kina klagar över reserestriktioner

Kina som också deltog i styrelsemötet klagade över att allt fler länder
bryter mot WHO.s rekommendationer som säger att det inte finns anledning att införa reserestriktioner mot Kina.

Många länder har stoppat alla flyg från och till Kina eller stängt gränserna till Kina, så grannlandet Kazakstan eller Hongkong som på måndagen stängde tio av totalt 13 gränsövergångar.

- Omvärlden borde behandla det nya virus utbrottet objektivt, rättvist och inte medvetet utlösa panik, konstaterade Kinas representant.

Kina anklagar USA för att leda de länder som bryter mot WHO:s rekommendationer.

- Det är särskilt utvecklade länder som USA med stor kapacitet att motarbeta epidemin, som står i spetsen för överdrivna restriktioner som bryter mot WHO:s rekommendationer, säger det utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying.

Coronaviruset har spridits snabbt över hela världen och världshälsoorganisationen WHO ska idag ta ställning till om man skall utfärda globalt nödläge
Bildtext Kina klagar över att allt fler länder bryter mot WHO:s rekommendationer

Samtidigt rasar kinesiska aktiekurser på grund av oron för ekonomin.
Kurserna i Shanghai och Shenzen dök med över åtta procent då de öppnade för första gången efter den kinesiska nyårshelgen. Det var det största börsfallet på nästan fem år.

Kinas valuta försvagades med 1,5 procent i förhållande till dollarn, medan Hongkong bekräftade att territoriet var i recession hela år 2019, då ekonomin krympte med 1,9 procent. Det var första gången på tio år som Hongkong led av en årslång recession.

Utsikterna ser dessutom ut att förvärras i år eftersom Hongkongs ekonomi redan krympte med nära tre procent under fjolårets sista kvartal och det nya virusutbrottet kan ha oanade, förödande konsekvenser.

Kryssningsfartyg förbjuder Kinaresenärer

Kryssningsfartyg världen över vägrar hädanefter att ta ombord passagerare och besättningsmän som har besökt Kina nyligen.

Kryssningsfartygens rederiförening CLIA (Cruise Lines International Association) säger att medlemsrederierna antar gemensamma regler för att förhindra virusutbrott ombord på sina fartyg.

Besättningsmän förbjuds att besöka Kina och ingen passagerare eller medlem av besättningen som har besökt Kina under de senaste 14 dagarna, tillåts ombord.

Rederierna har redan infört stränga hälsokontroller och förbjudit sina fartyg från att ta i hamn i Kina.

- Kryssningsindustrin hör till de mest erfarna vad gäller övervakning av besättningens och passagerarnas hälsotillstånd, säger CLIA som har kända rederier som Costa, Royal Caribbean och Carnival Cruises som medlemmar.

Diamond Princess ligger för ankar nära Iwaki-berget i Japan
Bildtext Diamond Princess ligger för ankar nära Iwaki-berget i Japan

Japanskt kryssningsfartyg i karantän

Japans regering beslöt på måndagen att försätta kryssningsfartyget Diamond Princess i karantän efter att en passagerare insjuknade efter att ha stigit i land.

Den 80-årige mannen från Hongkong flög till Japan och steg ombord pp fartyget 20 januari. Han lämnade fartyget fem dagar senare och återvände hem där man bekräftade att han hade smittats av coronaviruset.

Diamond Princess som är på väg att anlöpa hamnen i Yokohama med ett okänt antal passagerare, sätts omedelbart i karantän.

Det är tills vidare oklart hur många möjliga smittade som redan kan ha har stigit i land i Japan. 20 bekräftade smittofall har bekräftats i Japan, alla utom tre av dem hade besökt Wuhan.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln